2026 48. kitabı
Yetişkinler için güzel derslerin yer aldığı , tema yelpazesi zengin, dilin akıcı olduğu , yer yer mizahî unsurların yer aldığı bir kitap . Zevkle okudum . Ancak, yıllarca ilköğretim 100 Temel Eser listesinde yer alsa da Ömer Seyfettin hikayelerinin pedogojik açıdan çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum. Bu kitap da onlardan biri. Bazı hikayelerde dînî unsurlara yönelik, yazarın tahfif ve tehzil uyandıran yaklaşımıni okur olarak hoş bulmadım. Aşağıya 4 hikayenin özetini bırakıyorum. Bu hikayeler dışında kitapta Hafiften Bir Seda, İrtica Haberi, Bir Zabitin Not Defterinden, Şefkate İman adlı hikayeler de bulunuyor. 1) Üç Nasihat Üç senede üç kuruş ve üç nasihat kazanan Durmuş bu akıl parası ile köyün ağası olur. 1.nasihat, " Yolunu bilmediğin yere girme." 2.nasihat , " Emanete hıyanet etme." 3. nasihat, "Karını yalnız gece yatısına gönderme." 2) Eleğimsağma (Gökkuşağı ) Erkek olup güreş tutmak isteyen ve yumuk gözlü kızı kendine eş almak isteyen Ayşe, gökkuşağının altından geçerse erkek olacağına inanır. Gökkuşağını geçtikten sonra tüm yaşadıklarının fundalıklarda onu bulan kızgın babasını görünce rüya olduğunu anlar. Dam tepesinde ibriği elinde abdest alan Kurt Joca, onun örtülere sokulmasını söylerken hayalleri yıkılmış Ayşe'nin göğsünde kocaman hıçkırıklar vardır. 3) Türbe Seneledir evinden çıkmayan türbedar kadın Şefika Molla, çok hasta arkadaşını ziyaret için yalılar civarına kedisi Rüküş ile yola çıkar. Kurgu, dışarıda değişen dünyadan habersiz yaşayan, değişime kapalı bir muhafazakar peçeli kadının genel tuvalet binasını türbe sanması üzerine mizahi bir dille yapılmış. (Abdesthane neden türbeye benzer şekilde inşaedilmiş?!) 4)Nadan Ülkesinin gidişatını düzeltmek için iyi bir vezire ihtiyaç duyan padişah, bunun için en iyi adayı Köse Vezir 'i ikna edemez. Çareyi onu zindana kapatıp yanına bir boşboğaz koymakta bulur. " Nadanla sohbet, ölümden beterdir. " özdeyişi ile amacına ulaşan padişah, Köse vezirin zindanda ne yaşadığıni çok merak etse de öğrenemez.
Üç NasihatÖmer Seyfettin · Karbon Kitaplar · 20192,229 okunma