kuir olması dısında pek bir özeliği yok
2026 5. kitabı
Okunma: 29 Mart 2026 14:34
öncelikle bu kitap hakkında kafamın bir tık karısık oldugunu belirtmek istiyorum. biraz incelemeye de puanlamaya da yansımıs bu kafa karısıklıgı ama cidden bu kitap hakkında ne düsünmem gerektigini bilmiyorum. olabildigince acık konusup kitabı her yönüyle ele almaya calıstım fakat bu konuda ne kadar basarılı oldugum sorgulanır. analizim biraz kafadan kontaksa kusura bakmayın Kitap bir yere kadar kendini okutuyordu. birazdan deyinecegim bazı küçük sorunları vardı ama akıcıydı. Özel hissettirmiyor olabilirdi fakat akıcıydı. Sonra kitabın yarısına geldim ve kitap beni biraz kaybetti. Simdi kitabın beni kısmen kaybettigi kısımlar çoğu insan için öyle çok kafaya takılacak sahneler değildi. Ama ne diyim yani, on beş yaşındayken bir hafta içerisinde dört farklı cinsel deneyime (sadieyle yapmasa da kızın odasında bisiler yasadılar o yuzden onu da saydım) sahip olmak bana normal gelmedi. Cinsel sahnelerden kendimi bildim bileli hoşlanmam ama bu sahneleri yasayn arkadasın yasını da göz önünde bulundurunca daha da bir çemkirdim. Ben de Jeff ile benzer bir yasta olan bir lise öğrencisiyim ve Jeffin bu konudaki maceraları asırı ecnebi geldi. Öpüsürsün, ele ele tutuşursun, sarılırsın ama oyle seyler de.... ne bileyim yani. Amerikanın bu konuda cok daha farklı bir kültürü oldugunu biliyorum. Jeff ve Rankin arasında gecenlerin bir bakıma tecavüz olarak adlandırılabileceğinin de farkındayım. Yine de benim için fazla hormonluydu üzgünüm. Cinsel keşif sahneleri pekçok insana sıradan hatta relatable geliyor olabilir ama baskaları öyle düsünüyor diye rahatsız oldugum sahneleri nötr karsılamıs gibi davranmak istemiyorum. hem burası intihara kalkısmıs hastaların da bulundugu bir kogus degil miydi??? güvenlik neden bu kadar az?? cocuklar birbirlerinin odalarına cok rahat girip cıkıyor bir sorun var sanki burada Hazır bu kogusun güvenlik sisteminden biraz bahsetmisken, sadienin kogustaki basarılı intihar girisiminden de söz etmek istiyorum. Simdi bu psikiatri kogusunda kalan hastalrın durumlarının ayrı odalarda kalmalarını gerektireceği kadar vahim oldugunu biliyoruz. Hastanenin bu biriminde calisan kalabalık bir kadroya sahip oldugunu ve bu doktorların sadece bes cocuga göz kulak olmaları gerektigi de bize izah edilmis. o zaman bu cocuklar nasıl dört duvar arasında onca doktorla birlikteyken taciz edilip, inithara kalkısabiliyorlar? hayır sadienin hap alarak kendini öldürmesini bıraktım (intihara meyilli iki hastam varsa o ilaçların düzgün saklandıgından ben emin olurdum sahsen) cesedi de baska bir cocuk buluyor. OLM BU NASIL PSİKİYATRİ KOGUSU GİREN DAHA TRAVMATİZE OLMUS CIKIYOR Bu hastane sistemine de bakınca kendi kendine diyorsun ki bu yazar psikiyatri koguslarının nasıl islemesi gerektigini pek bilmiyor sanırım. Bu düsünceler ve jeffin ilk baslardaki anlatım stilinin bayağılığıyla, karakterlerin genel olarak ne kadar yüzeysel kaldıgı bir araya gelince, yazarın pek fazla arastırma yapmadıgı izlenimine kapılıyorsun. jeffin ilk elli yetmiş sayfadaki povunu ele alalım önce: yazar on bes yasındaki bir gencin zihninin nasıl calıstıgını hic bilmiyor, anlamaya da ugrasmamıs. o düsünce akısı tam da disney yapımı dandik bir lise filminden cıkmıs gibiydi bana kalırsa. sanki jeffin sakaları ilk basta genel izleyici kitlesine uyacak sekilde tasarlanmıs da sonrasında on sekiz yas ve üzerine hitap edecek sekilde değistirilmeye ugrasılmıs. kötüydü yani. bayattı. zorlamaydı. cok sükür sonrasında biraz düzeldi (ya da ben alıstım?). Karakterlerin yüzeyselliğine gelirsek öyle asırı kötü degildi. Kitap zaten kısa, kırk bes günlük bir süre hızlıca anlatılmaya ugrasılmıs illaki belli yönlerde yüzeysel olacak. ama yazar sürekli yeni karakter eklemis hikayeye. birini hikayeye dahil ediyor ama sonrasını getirmediği için o karakter havada kalıyor, böylece de yüzeysilliği asırıya kacıyor. her zaman degil, bence bone'u süper bir yan karakter olarak yazmıs mesela. bone'un üstünde cok durmadık ama jeff ile olan o konusması ile bone hakkında bilmemiz gereken her seyi de ögrendik. bone gercek hissettirdi, hikayeden ayrıldıgında görevini tamamladıgını biliyorduk. ama digerleri.. bonedan sonra hicbir karakterin arcı (belki sadie ve elbette jeff dısında) tamamlanmıs gibi gelmedi bana. ama bu o kadar kendini belli eden bir sorun degil, kitabı okurken keyif aldıgım o ilk yarıda da gözüme pek batmıyordu bu sorun. o yüzden bu konuda daha fazla konusmayacagım. Onun dısındaa: Dili akıcıydı ve ceviri fena degildi. Kurguyu da begendim aslında. az evvel dediklerim beni kitaptan biraz sogutmus olsa da cinsellik olayı dısında kurgudan tam anlamıyla sogutacak kadar baskın konular degildi o dediklerim. Kitap gene okunabilirdi sanırım. Önerim baska seyler okumanız cünkü bana kalırsa İntihar Notlarım'ı özel yapan pek bir sey yok. Kuir bir genc ana karakterimiz olması dısında. Ki bence ao3 okuyun illaki kuir gencler hakkında okuyacaksaınz. İntihar Notlarımı özel kılan gerekten bir sey yok Son olarak o kuir kısmından da söz edip bırakıyorum cünkü bu incelemeyi o kadar uzun süredir yazıyorum ki parmaklarım iflas etmek üzere. Bence jeff'in burke'a vurulması ama kitap boyunca jeffin sevdalısının allie gibi sunulması ilgincti. Kuir baglamında yazar cok kötü bir is cıkarmamıs. Coming out sahnesi, farkına varması falan iyiydi. Hormonlu bir yönelim kesfetme yolculuğuydu ama vasatın üstüydü. sanırım. yani daha iyilerini okumustum ama gene de fena degildi. HA BİR DE BU KAPAKTAKİ LAVUK NE AYAK? JEFF ON BES YASINDA DEGİL MİYDİ OTUZ ÜÇ YASINDAKİ BU DAYI KAPAKTA NAPIYO (kitabın orjinal kapagı hos ve minimalist duruyor ama bizim kapak göt gibi olmus üzgünüm) kısacası, (parmaklarımı hissetmiyorum ölücem) zamanınızı baska kitaplara verin bence ama merak ettiyseniz de bir bakın derim. sadece, cinsel sahnelerin mantıksız ve gereksiz hissettirdiginin altını bir kez daha cizmek istiyorum. yönelimini fark etmenin taciz edilmek dısında farklı yolları da var yani. (amerikalı genclik yazarları duydugum kadarıyla cinsel sahne eklemeye bu islerin utanılacak bir tarafı olmadıgını göstermek icin bu kadar meraklıymıs ama bu cocuk 17-18 yasında degil ki, 15 yasında. lütfen yani) Ben altı puan verdim ama epey cömert davrandım bence. Bu altı puan normalde dört olurdu ama kitabın son elli sayfası sardıgı ve dogal olarak kitap bitince en cok o elli sayfanın etkisinde kaldıgım için puanı bol keseden verdim. okyacaklara iyi okumalarr
İntihar NotlarımMichael Thomas Ford · On8 Kitap · 201178 okunma