"Zaman denilen tek bir an; öncesiz, sonrasız, sadece şimdiye ait."
Arafta sıkışan bir ruh Firuzan.Zamansız yaşıyor... Durun Aaa dostlar kızmayın hemen, tadınızı kaçıracak bir bilgi vermedim. #spoiler sayılmaz. Çünkü kitap baştan böyle başlıyor, bunu söylemeden ben dimağımdaki yaşatamam canım Firüzan'ı.
" Gülmeye unutanlardan kahkaha ummak boşunadır.
Firuzan'ın hikâyesinin sırrına; kendilerine açtıkları savaşı kazananlar, başkasının yaşadıklarını dinlemeye derman bulanlar erecek. Konuşamaz artık o, Öldü. Korkularıyla, sitemleriyle, gökyüzüne saldığı keşkeleriyle tam da şöyle:"
Firüzan'ı anlatırken önce büyük ninesi Umay çıkıyor karşımıza. Umay ninenin ömrüne yoldaş oluyoruz. Bir hayvanın başını sevgiyle okşayan ele kapılır gönül diyoruz. Çok da ötesini aramaz çünkü #kadın ruhu. Saf, katıksız sevgiyi tanır yalnızca.
Sonra anneannesi Dapir alıyor sözü ve kendi hikayesini seriyor ortaya. Bildiğinden ötesini yaşayamayan kadınlardan ama gün gelince kızı için de güçlü olmasını bilen, bilenenlere dur diyebilen bir kadın. Kızı dediğimiz ise Rojda, Firuzan'ın annesi. Bir şişe lavanta kolanyasının büyülü cazibesinde, Firuzan'ı ana rahmine düşüren hikaye tam da burada başlıyor. Rojda'nın lavanta kokulu hayallerinde...
Dördüncü kuşak Firuzan'a kulak verdiğimizde, aslında yaşanan bireysel acıların ötesinde, bize toplumsal travmaların farkındalığı sunuluyor. Okul sıralarında aniden sessizleşen, ders başarısı düşen kız çocuğu olabilir Firuzan. Kitapta susturulan kadınlar konuşuyor diyorsun. Firuzan binlercesinden biri... Bizim payımıza, onları daha hassas kulaklarla duyma zorunluluğu düşüyor.
Acıların aile mirası olduğu, kadına dair katman katman bir hikaye.
Toplumsal gerçekçi romanları sevenlerin ilgisini çekecek, ustalıkla kaleme alınmış bir anlatı.
Böylesine acılarla dolu bir roman, aynı zamanda mizahi bir uslup ile bizlere sunulmuş. Gözlerim yaşarırken, yer yer yüzümün gülmesi romanın ağırlığına rağmen akıcılığını arttırıyor. Ayrıca çok sevdiğim diğer nokta içinde yer alan müziklerdi. Fatih Gezer bu kitabında müzisyen kimliğini de konuşturup, Firuzan 'a özel bestelediği ve seslendirdiği şarkılarını satır aralarına bırakmış. Okurken dinlemeye doyamadım.