2026 22. kitabı
Okunma: 29 Mart 2026 09:30
Yazarın biyografisi şöyle... Günay Çetao Kızılırmak,198 doğumlu. 1994'de yerleştiği Rusya'ya bağlı Adigey Cumhuriyeti'nde 13 yıl yaşadı. Burada Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirmesinin ardından öykü ve roman çevirilerine başladı. Puşkin, Gogol, Turgenyev, Dostoyevski, Tolstoy ve Çehov gibi büyük Rus yazarlarının çeşitli eserlerini çevirdi. Çağdaş Rus yazarı Vladimir Makanin'in ve Sovyet yazarı Andrey Platonov'un öykü ve romanlarını dilimize kazandırdı. Çeşitli Rus şairlerinden çeviriler yapıyor. Ankara'da yaşıyor. Yazarın ilk kitabı Köstekli Yollar adlı öykü kitabı. İkincisi ise ilk romanı olan ve benim de okuduğum ilk kitabı olan Mualla. Kitabı çok çok beğendim . Anlatıcı Mualla'nın kız kardeşi Süreyya. Ablası Mualla, 27 yaşında intihar ettiğinde Süreyya ondan 3 yaş küçük. Ablasının öldüğü yaşa geldiğinde yarası depreşir ve 2 aylık bir günlükle Mualla'yı, ailesini, travmalarını, Mualla'nın ele avuca sığmaz kişiliğini, zekâsını, hayal kırıklıklarını, ölümünü ve yası anlatır. Ölüm ve yas teması baskın olsa da hayata, sevgiye, aileye, mutluluğa dair çok güzel tespitler yapıyor yazar. Şiirimsi, ironik, hüzünlü ve çook akıcı bir dili var kitabın. Beğendiğim tüm yazarlardan esintiler vardı. Özellikle Aylin Balboa'yı anımsattığını ifade edeyim ama çok özgün bir yazar olduğunu da ekleyeyim. Roman 117 sayfa, hacim olarak küçüktü ama anlatım olarak çok yoğundu. Çok sevdiğimiz birinin ölümünden sonra bizde ne tür etkileri olur, hayatımıza nasıl devam ederiz, o kişinin anıları bizde nasıl yaşar gibi sorulara çok samimi ve duygusal yanıtlar vermiş kitap. Mualla yaşadıklarıyla hayal kırıklığının değil âdeta hayat kırıklığının somutlaşmış hâliydi. Abla ve kızkardeş ilişkisine dair de detaylar vardı. Edebiyat, psikoloji, felsefe... Yok yoktu yani. Yazarla, kalemiyle, Mualla ile mutlaka tanışın derim. Şiddetle tavsiye ediyorum.
MuallaGünay Çetao Kızılırmak · İletişim Yayınları · 202618 okunma