Puan vermedi·224 syf.····Okunma: 30 Mart 2026 15:58 Peri ~Menekşe Toprak
Hani bazı kitapları okumak zor gelir ya insana çünkü bu sayfalarda anlatılanların sadece bir kurgu olmadığını, bazı insanların gerçekliği olduğunu bilirsin. Peri de tam olarak böyle bir hikâye.
Peri’nin çocukluğu oldukça ağır ve sarsıcı. Küçük bir çocuğun, kendinden yaşça büyük birinin ilgisini sevgi olarak algılaması ve yaşadıklarının farkına varamaması kitabın en çarpıcı noktalarından biri. Çocuklukta yaşanan istismar, görmezden gelinenler ve duyulmayan bir ses. Yazar, hem küçük Peri’yi hem de onun büyümüş halini birlikte anlatarak bu sürecin etkilerini bize çok net hissettiriyor.
Peri’nin yalnızlık hissi ve ait olamama duygusu, onun iç dünyasını anlamamızda büyük bir yer tutuyor. Kitap boyunca altını çizecek o kadar çok cümle var ki
Karakterlerin her biri, hikâyenin karanlık atmosferini tamamlıyor resmen. Özellikle çevredeki insanların sessizliği ve bazı şeylere göz yumması, okurken insanda hem üzüntü hem de öfke uyandırıyor.
Peri’nin annesi ise bence kitabın en çok düşündüren noktalarından biriydi. Bir çocuğun korunması gerekirken yalnız bırakılması, yaşananlara kayıtsız kalınması. İsanın içinde ciddi bir sorgulama başlatıyor. Ve bir kez daha görüyoruz ki annelik, sadece doğurmakla olmuyor.
Genel olarak Peri, kolay okunan bir kitap asla değil. Ama bittiğinde geriye sadece bir hikâye değil; düşündüren, sarsan ve rahatsız eden bir farkındalık bırakıyor.