2026 69. kitabı
Okunma: 31 Mart 2026 06:59
1. “Kadim Felsefe” Nedir? Huxley’in “Kadim Felsefe” dediği şey, insanlığın tüm büyük geleneklerinde ortak olan mistik çekirdektir: - Hinduizm’in Vedanta’sı - Budizm’in Nirvana öğretisi - Hristiyan mistisizmi - Sufizm - Taoizm - Yahudi Kabala geleneği Huxley’e göre bu öğretiler, farklı dillerde aynı hakikati anlatır. 2. Benlik (Ego) Eleştirisi Kitabın en güçlü teması, egonun yanılsama olduğu fikridir. Huxley’e göre: - Ego acının kaynağına sebeb olur - Ego ayrılık yanılsamasına sebeb olur - Ego hakikati perdeleyen sisine sebeb olur Gerçek özgürlük, “ben”in çözülmesiyle başlar. Bu yönüyle kitap, modern psikoloji ve Doğu mistisizmi arasında köprü kurar. 3. İlahi Olanla Birlik Huxley, tüm mistik geleneklerde ortak olan bir deneyimi vurgular: “Birlik deneyimi” (İnsan ile evrenin, birey ile ilahinin bir olduğu an) Bu deneyim: - kelimelerle anlatılamaz - mantığın ötesindedir - sezgiyle kavranır - içsel sessizlikte ortaya çıkar Huxley, bu deneyimi insanlığın en yüksek bilinci olarak görür. 4. Ahlak ve Maneviyat Huxley’e göre gerçek maneviyat: - ritüellerde değil - dogmalarda değil - otoritede değil kişisel dönüşümde ortaya çıkar. Ahlak, dıştan dayatılan bir kurallar bütünü değil, içsel bir farkındalığın doğal sonucudur. 5. Modern Dünyaya Eleştiri Huxley, modern toplumun: - materyalizme - hız kültürüne - tüketim bağımlılığına - bireycilik sapmasına kapıldığını söyler. Bu nedenle modern insan, kadim bilgeliğin sunduğu içsel dengeyi kaybetmiştir. “Kadim Felsefe”, bu kaybı telafi etmeye yönelik bir çağrıdır.
Felsefe ve Düşünce
Kadim FelsefeAldous Huxley · İthaki Yayınları · 2014301 okunma