Puan vermedi·328 syf.··Beğendi
···Okunma: 31 Mart 2026 17:05 Selam. Bu ayın okuduğum son kitabı Sally Rooney “Güzel Dünya Neredesin?” oldu.
30 yaşlarında iki yakın arkadaş Alice ve Eileen farklı şehirlerde yaşasalar da mektuplar aracılığıyla iletişim kurmayı sürdürürler.
Alice bir roman yazarı olarak ün kazanan, fakat duygusal boşluğun dibine çekilerek hayatından tatmin olamamaktadır.
Eileen, halkın vergileriyle ayakta duran bir edebiyat dergisinde editör olarak geçimini idame ettirmeye çalışan, çalkantılı bir ilişkinin ayrılığından sonra depresif bir kişiliğe bürünmüştür.
Çocukluk arkadaşları Simon ise sağduyulu, ikisininde ihtiyaç duyduğunda onların yanında olduğu, dindar, iyiliksever fakat hayatından da keyif almayan, kendi içinde sıkışıp kalanlardan.
Ve bu üç arkadaşın hayatına Alice'in yeni taşındığı yerde tanıştığı Felix dahil olur. Geçmişte yaptığı kötülüklerin vicdan azabını çeken, işinin zorluğundan memnun olmayan, çoğu zaman yersiz söylemleriyle rahatsız edici olan bir kişiliğe sahiptir. Bu üç arkadaşın hayatında en önemli insanlardan biri haline gelecektir
Eserin temelinde; iletişimsizlik, duygusal yetersizlik başı çekerken arka planda da
sanat, edebiyat, ahlâk, din, toplum gibi sorunları da içerisinde barındırır.
Kaçınılmaz bir yüzleşme, geçmişteki yaraların açılmasıyla şiddetli duyguların boşanması esas olan güçlü bağı ortaya çıkarır.
Yazar bu defa da yalın anlatımıyla, diyaloglarıyla güçlü bir hikâye kurgulamış. Şu an 2/2 ile sevdiğim kitaplar arasında yerini aldı.
#kitapalıntıları
&Şimdiki zaman kesintili hale geldi. Her gün, hatta her günün her saati kendisinden önce gelen zamanın yerine geçerek onu geçersiz kılıyor, dolayısıyla hayatlarımızdaki olaylar da yalnız sürekli güncellenen bir haber akışına göre bir anlam ifade ediyor.
&Bazı şeylerin nedenini anlamak çok zor, bazen hayatta bir anlamı olacağını sandığım şeylerin sonunda hiçbir anlamı olmuyor.
&İncinmekten çok korkuyorum - acının kendisinden değil, acıyı kaldırırım, ama acı çekmenin, buna açık olmanın gururumu kırmasından korkuyorum.
&Ya mutlu olmamın önündeki engel kendimsem? Sebebi korkuyor olmam, kendime gönlümce acımayı tercih etmem, güzel şeyleri hak ettiğime inanmamam ya da başka bir şey olabilir.
&Sorun şu ki sana bu yanıtları vermeyi beceremeyen insanlara yöneliyorsun.
&İnsanlık tarihi boyunca doğru ile yanlış arasındaki farkı tarif etme çabalarımız yetersiz, acımasız ve adaletsiz oldu, ama o fark hâlâ varlığını sürdürüyor - bizim ötemizde, herhangi belli bir kültürün ötesinde, yaşamış ve ölmüş her kişinin ötesinde. O farkı anlayıp ona uygun olarak yaşamaya, insanlardan nefret etmektense onları sevmeye çalışarak ömrümüzü geçiriyoruz ve dünyada bundan daha önemli başka bir şey yok.