2026 3882. kitabı
Okurken bir roman okuyormuş gibi değil de, sanki bir dönemin nabzını tutan çok güçlü bir metinle karşı karşıyaymışım gibi hissettim. Dili eski olmasına rağmen anlattıkları hâlâ şaşırtıcı derecede güncel geldi. Thomas Paine’in en çarpıcı yanı, düşüncelerini dolandırmadan, açık ve sert bir şekilde ortaya koyması. Monarşi eleştirisi ve bağımsızlık fikrini savunurken kullandığı mantık o kadar net ki, ister istemez “Bu kadar açık anlatılmışken insanlar nasıl ikna olmasın?” diye düşündüm. Kitap çok uzun olmamasına rağmen yoğun bir içeriğe sahip. Bazı yerlerde aynı fikirlerin tekrar edildiğini hissettim ama bu da aslında yazarın derdini iyice vurgulamak istemesinden kaynaklanıyor gibi geldi. Benim için en etkileyici tarafı, yazıldığı dönemi düşündüğümde bu kadar cesur bir metnin ortaya çıkmış olmasıydı. Sadece bir fikir kitabı değil, aynı zamanda bir çağrı gibi. Okurken bunun insanların düşünce yapısını gerçekten değiştirmiş olabileceğini hissediyorsunuz. Sağduyu, edebi bir keyiften çok düşünsel bir deneyim sunuyor. Tarih, siyaset ve fikir kitaplarına ilgi duyanlar için kesinlikle okunması gereken, kısa ama etkisi büyük bir eser.
SağduyuThomas Paine · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019698 okunma