, bir kitap okudu
Okunma: 01 Nisan 2026 11:53
2026 26. kitabı
Kitapta mektubun 1 tanesi 320 sayfa sürdü. :D
Emre
Çok yoğun bir kitap. İlk başta Alive ve Valcour mektuplaşıyordu. 2. kısma geçince Sainville ve Leonore'un mektuplarına geçtik. Bu ikili farklı kılan kızın kaybolması. Sainville kızı aramak için ta Afrikalı yamyamların içine bile düşüyor. Neyse oradan da iyi bir kral buluyor. O da başlıyor ben buraya nasıl geldim, kimdim. Abi ne yapmaya çalışıyorsun sen kafamı siktin gerçekten. Kitap güzel ama çekirge gibi sıçrayıp durmasaydın daha akışkan olurdu, Browni gibi. :D
Emre
İlk kitap bitti. Hızlı bir maratonla 1 haftada bitirmek zihnimi yordu. 2. kitabı Mart ayına bırakacağım. Buraya fragman bırakmak istiyorum. Sade'ı bu kadar dram dolu bir hikaye yazacağını düşündüğümü söyleyemem. Kitabın ilk kısmı Aline ve Valcour'un mektuplarıyla geçiyor. Aline (kadın) Valcour'a (erkek) kavuşmak istiyor ve birbirlerine aşıklar. Aline'in babası kızını satmak istiyor, onu görmeye gelen adamlar oluyor. Kızın bakıcısı düzgün biri çıkıyor da durumu Valcour'a bildiriyor. Engel olmaya çalışıyorlar. Araya papaz giriyor. 3 tane küçük kızın hikayesi de bunlarla beraber işleniyor. Öldü sanılan bir kız -adı Sophie- aslında dadısı tarafından para karşılığı büyütülen birisi. Yanında adları değiştirilen 2 kız daha var. Pis işlere kullanmak isteniyor. Çok detaylı okunması gerekiyor. İkinci kısım ise Sainville ve Leonore'un mektubuyla geçiyor. Sainville bu kızı aşık. Bunlar evlenmek istiyor ama aradaki olayları anlatmaya ne zihnim ne de ellerim yeter. Her bölümünde bir olay olup diğerlerini unutturan diziler gibiydi. Leonore bir gün kaçırılıyor ve Sainville'de bunu aramaya Akdeniz sularına kadar inerken kendini daha aşağılarda Afrika yamyamlarının arasında buluyor. Orada Portekizli bir adamla tanışıyor. Bu halkın kralı zalim ve kadınları köleden beter tutuyor. Buradan kurtulması biraz uzun sürse de ikinci gittiği kral daha adil ve herkesi eşit tutan bir ütopya kurmuş. Adamın adı Zame ve bu da Sainville karşılıklı tez - antitez şeklinde ilerleyen sayfalarca süren toplumsal, sosyolojik, hukuk, ekonomi, tarım, yönetim, cinsiyetler, evlilik üzerine daha aklınıza gelecek birçok şey üzerine konuşurken nasıl buralara geldiğini anlatıyor. 1. kitabın sonları gelirken bu adam oğlunun ihanetine uğruyor. Neden diyebilirsiniz okurken? Sainville buradan giderken Zame ona külçe külçe altın veriyor. Bu da onun başını İspanya'da belaya sokuyor. Hapse düşüyor, altınların nasıl geldiğini anlatsa da inandıramıyor. Size bir klişe geliyor. Sıkı durun. Bu adam zindanda, kodes artık her neyse beklerken yandaki bir kadınla konuşuyor. O kadında onun yanında biri olduğunu söylüyor. Onlara yardım edemeden Sainvillle kaçıyor. Sonradan öğreniyor ki her yerde aradığı Leonore'muş! Kahrolasın Sade! Aline, Valcour ile Sainville ve Leonore kitabın sonunda hikaye bittikten sonra gözüküyorlar. Başka bir hikaye gelecek belli öyle bitti. Sainville ve Leonore ise evlenmişler, bu hikayeden sonra bir araya geldikten sonra. :D
Emre
Büyük bir cesaret ya da atılım ile ilk cilde başlayacağım. Sade okumak zordur.
Emre
2. cilt için çan çaldı. Güzel yerde bitmişti. Ara vererek okuyunca daha çekilir bir yapısı oluyor. En azından o hikayenin içinde boğulmuyorsun.
Emre
Bu kitabı kimse pdf olarak bulamaz değil mi?