···Okunma: 03 Ocak 2026 02:02 Zülfü Livaneli, edebiyat ve müziği ustalıkla harmanlayan, Türkiye’nin en üretken ve çok yönlü aydınlarından biri. Romanlarında toplumsal meseleleri güçlü bir anlatımla ele almasıyla tanınır. Neredeyse tüm eserlerini okumuş biri olarak söyleyebilirim ki, her kitabı insanda farklı bir iz bırakıyor. Bekle Beni ise bu izleri en derinden hissettiren, bir kuşağın acısını ve hesaplaşmasını taşıyan eserlerinden biri.
Bekle Beni, 1968’li yılların Türkiye’sinde, okumanın ve düşünmenin bile suç sayıldığı bir dönemin hikâyesini anlatır. Roman, Selim ile Leyla’nın aşk hikâyesiyle başlar: karşılaşmaları, birbirlerine âşık olmaları, evlenmeleri ve kızları Zeynep’in doğumuyla kurdukları mutlu hayat… Ancak bu huzurlu tablo, Selim’in bir gün aniden tutuklanmasıyla paramparça olur. Ne ile suçlandığını bilmeden cezaevine giren Selim’in yaşadıkları, işkence gören arkadaşları ve her an “sıra bana ne zaman gelecek?” korkusuyla geçen günleri. Dışarıda ise Leyla’nın hem ayakta kalma mücadelesi hem de özlemle geçen bekleyişi. Kitabın en etkileyici bölümlerinden biri; Selim ile Leyla’nın mektuplaşmaları ve tuttukları defterler. Sansür nedeniyle mektuplarda her şey yolundaymış gibi görünürken, defterlerde gerçek duygular, acılar ve çaresizlik tüm çıplaklığıyla ortaya çıkıyor.
Bekle Beni, yalnızca bir aşk romanı değil; aynı zamanda bir dönemin tanıklığı ve bir kuşağın iç hesaplaşması. Livaneli, yazarken en çok zorlandığı eser olduğunu özellikle vurgular çünkü bu kez yalnızca bir hikâye kurgulamaz, aynı zamanda kendi hafızasının derinliklerine iner, o yıllara yeniden döner. Hatırlamanın ne kadar acı verici olduğunu bilse de o dönemin bilinmesi, tekrarlanmaması ve bir yüzleşme zemini oluşturması gerektiğini savunur.
Eserin adı da Konstantin Simonov’un savaş yıllarında kaleme aldığı “Bekle Beni” şiirinden geliyor. Kitabın duygusunu daha derinden hissedebilmek için o şiiri de mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Çünkü satır aralarında dolaşan bekleyişin ve umudun yankısı, şiirde çok daha güçlü bir şekilde karşılık buluyor.
Okuru hem duygusal hem de düşünsel olarak sarsan, geçmişle yüzleşmenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatan bu güzel eseri tüm kitap severlere tavsiye ederim.
Kitapla Kalın!