···Okunma: 01 Nisan 2026 14:57 Gurur ve Önyargı, 25 Mart 2026’da başlayıp 8 gün içinde bitirdiğim ve okurken düşündüğümden daha fazla şey bırakan bir kitap oldu.
Aşk, gurur ve önyargı…
Bu üç kavram bir araya geldiğinde ne kadar yıkıcı olabilir?
Kitabı okurken sık sık kendime şunu sordum:
Hayatımda kaç şeyi sadece gururum yüzünden kaybettim?
Kaç insanı önyargılarımla tanıyamadan geçtim?
Ve belki de en önemlisi… Kaç duyguyu daha başlamadan bitirdim?
Eser, Bennet ailesi etrafında şekilleniyor. Beş kızını iyi bir evlilik yaparak güvence altına almak isteyen bir anne, daha mesafeli bir baba ve birbirinden tamamen farklı karakterlere sahip kız kardeşler… Hikâyeyi ise çoğunlukla Elizabeth Bennet üzerinden takip ediyoruz. Onun zekâsı, gözlem gücü ve yer yer aceleci yargıları, anlatının merkezini oluşturuyor. Açıkçası bazı sahnelerde kendimi “Bu kadar da hızlı hüküm verilmez” derken buldum.
Jane Austen’ın anlatım tarzı ise kitabı asıl özel kılan şey. İroniyi kullanma biçimi, karakterleri ince ince işlemesi ve toplumsal yapıya getirdiği eleştiri, eseri sadece bir aşk hikâyesi olmaktan çıkarıyor. 1800’lü yıllarda yazılmış olmasına rağmen, insan ilişkilerinin bugün bile neredeyse aynı kalmış olması beni en çok etkileyen noktalardan biriydi. Bu da aslında şu gerçeği gösteriyor: Zaman değişiyor ama insan doğası çok da değişmiyor.
Kitabın merkezindeki iki karakter, Bay Darcy ve Elizabeth Bennet, bu çatışmayı en net şekilde temsil ediyor. Darcy’nin dışarıdan bakıldığında kibirli görünen tavırları ve Elizabeth’in hızlı yargılara varma eğilimi… Bu iki karakterin zamanla değişen bakış açılarını izlemek, benim için kitabın en sürükleyici kısmıydı. Çünkü bu sadece bir aşk hikâyesi değil; aynı zamanda insanın kendi hatalarıyla yüzleşme süreci.
Şunu da açıkça söylemeliyim: Kitap boyunca bazı karakterlere ciddi anlamda sinirlendim. Özellikle Mrs. Bennet… Onun sürekli evlilik odaklı, yüzeysel ve zaman zaman rahatsız edici tavırları beni gerçekten zorladı. Hatta bazı sahnelerde kitabın içine girip müdahale etme isteği bile duydum. Ama sanırım Austen’ın başarısı da burada yatıyor: Karakterler o kadar gerçek ki, tepki vermeden kalamıyorsun.
Kitapla ilgili en hoşuma giden şeylerden biri de şu oldu: Klasiklerin sıkıcı olduğu yönündeki önyargım ciddi anlamda kırıldı. Aksine, dili akıcı, mizahı yerinde ve karakter dinamikleri oldukça canlıydı. Sayfaların nasıl ilerlediğini çoğu zaman fark etmedim.
Kendi adıma bu kitap bana şunu düşündürdü:
İnsan çoğu zaman karşısındakini değil, kendi zihnindeki yargıyı yaşıyor. Ve belki de en büyük dönüşüm, başkalarını değil, kendi bakış açımızı değiştirmekle başlıyor.