Puan vermedi·293 syf.····Okunma: 31 Mart 2026 23:47 Hamnet, Maggie O'Farrell’ın yazdığı tarihi kurgu türündeki bir romandır. William Shakespeare hakkında çok az şey bilinmesi nedeniyle yazar, gerçek bilgiler ile hayal gücünü bir araya getirerek etkileyici bir hikâye kurar. Roman, Shakespeare’in oğlu Hamnet’in ölümünü anlatır. Ancak kitabın merkezinde William Shakespeare değil, eşi Agnes vardır.
Roman, Agnes’in gençlik yıllarıyla başlar. Doğayla iç içe yaşayan, sezgileri kuvvetli, sıra dışı ve güçlü bir kadın olan Agnes. Latince öğretmeni William ile tanışır ve onunla evlenir. Daha sonra çocukları olur. Bir gün kızları Judith hastalanır, ardından hastalık Hamnet’e geçer. Özellikle Hamnet’in ikiz kardeşine hissettikleri oldukça etkileyicidir. Hamnet kardeşinin ölmesini istemez. Onun yerine benim ruhumu al diye Tanrı’ya dua eder. Hamnet’in ölümü ise Agnes ve William’ın hayatını tamamen değiştirir.
Romanın ikinci yarısında ailenin yaşadığı yas, acı ve yıkım anlatılır. Agnes bu durumu kabullenemez. William ise yaşadığı acıyı içine atar. Daha sonra bu büyük kaybı sanata dönüştürerek Hamlet oyununu yazar.
“Agnes yerleri süpürmeyi anlamsız buluyor. Yemek yapmayı da anlamsız buluyor.” (S. 230) Yasın insanın gündelik hayatını nasıl etkilediğini çok güçlü bir şekilde gösteriyor. Ölüm, insanın hayatına anlam mı katmalı, yoksa insanı hayattan mı koparmalı? Belki de insanın kaçamadığı tek gerçek ölümdür. Ölüm herkese eşit davranır. Bunu bildiğimiz hâlde yaşama nasıl tutunacağız? Yakınlarımızdan biri öldüğünde nasıl davranacağız? Ölümün varlığı hayatı daha anlamlı hâle getirebilir mi?
Çoğumuz, özellikle âhiret inancına sahip olan insanlar, bu soruya “evet” cevabını veririz. Çünkü bu hayat geçicidir ve her anı yalnızca bir kez yaşıyoruz. Bu yüzden yaşadığımız anların kıymetini bilmemiz gerektiğini düşünürüz. Geçici şeyler için birbirimizi kırmanın, üzmenin anlamsız olduğunu söyleriz. Fakat gerçekten sevdiğimiz birinin ölümüyle karşı karşıya kaldığımızda her şey değişir.
Böyle zamanlarda hayat anlamsız ve boş görünmeye başlar. İnsan, yaşamanın bile bir anlamı olmadığını düşünebilir. İşte romanın en etkileyici yanı da burada ortaya çıkıyor. Çünkü Hamnet yalnızca bir çocuğun ölümünü anlatmıyor; aynı zamanda geride kalan insanların bu acıyla nasıl yaşamaya çalıştığını gösteriyor. Agnes’in yaşadığı yıkım, insanın ölüm karşısında ne kadar çaresiz kalabileceğini çok güçlü bir şekilde hissettiriyor.
Kitap duygusal anlamda oldukça yoğun bir eser. Okurken o duyguları içinizde hissediyorsunuz. Anlatımın geçmiş ile bugün arasında gidip gelmesi ise okumayı zorlaştırmıyor; aksine romana farklı bir derinlik katıyor.
Genel olarak kitabı çok etkileyici buldum ve okunmasını tavsiye ederim. Ancak duygusal olarak zor bir dönemden geçen kişilerin bu kitabı okurken daha fazla etkilenebileceğini düşünüyorum. Çünkü kitap, insanın içindeki duygusal boşluğu daha da derinleştirebilir.