2026 48. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2026 07:23
Oğuz Atay “ Günlük” kitabı hakkında yorumum : Türk edebiyatının modern yazarlarındandır günlük adlı eseri de yazarın 1970’ten 1977’ye kadar tuttuğu eserdir. Oğuz Atay’ın kendi benliğini inşa ettiği bu eser aynı zamanda inşanın toplumsal, kültürel gerçekliğini oluşturur. Aynı zamanda günlük ile birlikte yazar kendi varlığını, hayatın anlamını ve toplumda kendi yerini sorgular. Ana temaları içsel yalnızlık, topluma yabancılaşma anlatılmaktadır. İç monolog tarzında yazılmıştır, yazar tüm eserlerinin oluşum aşamalarını, kendisinin etkilendiği eserlerden bahsetmiştir. İnsan kendini saklarsa o kadar kaybolur. Oysa Oğuz Atay günlük tutarak toplumda ben de varım demiştir. Ben aşırı beğendim. Kitaptan birkaç alıntıyla bitiriyorum: * " Kimseye söyleyemeden, içimde kaldı, kayboldu, dediğim düşüncelerin, duyguların aynası olsun. Kimse dinlemiyorsa beni ya da istediğim gibi dinlemiyorsa günlük tutmaktan başka çare kalmıyor. * ⁠Bizi kimse anlamadı, biz de kimseyi anlamıyoruz." * ⁠Kendinden geçerek yaşayan bir insan, önemli bir olayı nasıl değerlendirir? Kendinden geçmesinin nedeni bu olay bile olsa yarı deli bir insan bu olayı başka kurallara göre yaşamaz mı?"
GünlükOğuz Atay · İletişim Yayınları · 20207,3bin okunma