Apollon mitolojisi ile feminist kuram bağlamında Türk tiyatrosunda güçlü kadın temsilleri arasında kurulan ilişki, ilk bakışta karşıtlık üzerinden ilerliyor gibi görünse de, aslında derin yapısal benzerlikler barındırır. Apollon, mitolojide akıl, düzen, ölçü, ışık ve kehanetle özdeşleştirilen bir figür olarak, ataerkil sistemin rasyonel ve norm koyucu yönünü temsil eder. Bu yönüyle Apollon, sadece bir tanrı değil; aynı zamanda erkek egemen söylemin kültürel ve estetik kodlarını şekillendiren simgesel bir merkezdir. Feminist tiyatro ise tam da bu merkezileşmiş otoriteyi sorgulayan ve dönüştürmeye çalışan bir anlatı alanı olarak ortaya çıkar.
Apollon’un temsil ettiği düzen ve ölçü anlayışı, tarihsel olarak kadın bedeninin, sesinin ve varlığının sınırlandırılmasıyla paralel ilerler. Mitolojik anlatılarda kadın figürler çoğunlukla Apollon’un bakışıyla tanımlanır; onun arzusunun nesnesi ya da onun düzeninin dışında kaldıklarında cezalandırılan varlıklar olarak konumlandırılır. Bu durum, feminist tiyatronun eleştirdiği ataerkil söylemle doğrudan örtüşür. Türk tiyatrosunda güçlü kadın karakterlerin sahneye çıkışı da benzer bir karşı duruşu içerir: kadınlar artık tanımlanan değil, kendini tanımlayan öznelere dönüşür.
Öte yandan Apollon’un ışık ve hakikatle kurduğu ilişki, feminist dramaturjide “görünür kılma” pratiğiyle benzeşir. Feminist tiyatro, bastırılmış kadın deneyimlerini sahneye taşıyarak onları görünür kılar ve bu anlamda Apollon’un hakikati açığa çıkarma işlevini tersine çevirerek yeniden üretir. Ancak burada önemli bir fark vardır: Apollon’un hakikati tekil ve otoriterdir; oysa feminist tiyatro çoğul, parçalı ve deneyime dayalı hakikatler sunar. Bu noktada benzerlik, işlevsel düzeyde kalırken; içerik ve ideoloji bakımından ayrışma belirginleşir.
Ayrıca Apollon’un kehanet gücü, geleceği belirleme ve yönlendirme kapasitesiyle ilişkilidir. Feminist tiyatroda ise kadın karakterlerin kendi geleceklerini kurma ve kaderlerini yeniden yazma çabası öne çıkar. Bu bağlamda her iki yapı da “geleceği kurma” fikri etrafında birleşir. Ancak Apollon’un kehaneti dışsal bir otoriteye dayanırken, feminist tiyatroda bu güç içselleştirilir ve özneye ait kılınır.
Sonuç olarak Apollon mitolojisi ile feminist tiyatro arasında kurulan benzerlikler, daha çok temsil, görünürlük ve hakikat üretimi gibi kavramlar etrafında şekillenir. Ancak bu benzerlikler, aynı zamanda güçlü bir karşıtlık zemini de oluşturur. Feminist tiyatro, Apollon’un simgelediği ataerkil düzeni yeniden üretmek yerine, onu dönüştürerek kadın öznenin özgürleşme alanını genişletir. Bu nedenle iki yapı arasındaki ilişki, basit bir benzerlikten ziyade; eleştirel bir diyalog ve yeniden yazım süreci olarak değerlendirilmelidir.