·296 syf.····Okunma: 02 Nisan 2026 03:10 __Dizisi olmasa ve popüler kültürün etkisi olmasa belki de hiç merak etmeyeceğim bir aile ve kitap olacaktı. Kökleri Antalya Elmalıya dayanan ardından yüzyıllar içerisinde önce Afyon sonra İzmir Kabaağaç ve Büyükadaya kadar uzanan köklü ve asil bir aile.
Ailede ve dostları içinde kimler yok ki:
Yazar, ressam Cevat Şakir Kabaağaçlının babasını öldürmesi akabinde ve siyasi sebeplerle sürüldüğü Bodrum'u betondan kurtarıp bizzat kendi çabaları ile çiçeklerle ve ağaçlarla bezemesi. Halikarnas Balıkçısı olarak Bodrumluların gönlünde taht kurması.
İlk Türk kadın Ressam ve Yıkılan Irak krallıgının gelinlerinden Fahrünnisa Zeyd. İlk Türk gravür sanatçısı Aliye Berger.
İlk Türk seramik sanatçısı Füreya Koral...
ve başarılarla dolu koca bir aile.
Osmanlı Sadrazamı, Valisi ve Irak Prensleri damatlardan tutun Cumhurıyet dönemi Orgenerallerine, Mustafa Kemal Atatürk' ten tutun Kraliçe Elizabeth'e kadar dostlukları olan entelektüel bir aile.
Kitap Osmanlının son döneminden, Cumhurıyetın kurulusu ve sonrasına kadar yakın tarihimize dair bilgiler veriyor.
Harf inkılabı yapılmadan önce harfleri belirlemek için olusturulan kurulda Fahrünnisa Zeyd, Emin ve Hakiye Koral'ın olması, üstelik Atatürk'ün bu alfabeden bir kağıda yazdıgı ilk Latin Harfli kelime'nin Fahrünnisa olmasıda şaşırtıcı bir bilgiydi.
Kitabı okurken hem hayranlık duyuyor hem de keşke böyle olmasaymıs dıyecegıniz durumlara da şahitlik ediyorsunuz. Aile ilişkileri, akrabalıkları, aşk hayatları vs her biri bir yana; Dünya'ya kalıcı izler bırakabilmek için yaşayan bir soy gibiler. Hayranlıkla okudum, ufkumu açtı. __