Puan vermedi·80 syf.··Beğendi
···Okunma: 28 Ocak 2026 10:33 1. Bu kitabı neden okudun?
Kısa olması ve öykü okumayı sevmem nedeniyle elime aldığım bir kitaptı. Hem hızlı okunabilecek hem de etkileyici bir hikâye olduğunu düşündüğüm için tercih ettim.
2. Yazarı tanıyor musun, daha önce kitaplarından okudun mu?
O. Henry ile bu kitap sayesinde tanıştım. Onun gerçek adının farklı olması ve hayatındaki kırılmalar, yazdığı öykülere ayrı bir anlam katıyor. Ayrıca kitabın içindeki bilgiler sayesinde yazarı daha yakından tanıma fırsatı bulmak da güzel bir deneyimdi.
3. Kitabın dili ve akıcılığı nasıldı?
Altı öyküden oluşan kitap, sade ve akıcı diliyle kolayca okunuyor. Her öykü kendi içinde ayrı bir güzellik taşıyor. Özellikle sonlarının beklenmedik şekilde bitmesi, okurken beni en çok etkileyen yönü oldu.
4. Kitaptaki unutamadığın karakter ya da seni etkileyen öykü hangisiydi?
Öyküler genel anlamda umut duygusu üzerine kurulmuştu ve bu yönüyle oldukça etkileyiciydi. Son Yaprak öyküsünde iyileşme umudu, Yasa Düzende oğlunu bulma ümidi, Teknik Hatada sevdiği kadına kavuşma isteği gibi birçok hikâyede ortak bir beklenti ve umut duygusu vardı.
Bu öykülerde, karakterlerin zorluklar karşısında bile umudu kaybetmemesi ve çoğu zaman bir şeylere ulaşma duygusuyla sonlanması beni en çok etkileyen yönlerden biri oldu.
5. Kitapta kendinle ilgili, kendine yakın hissettiğin bir bölüm oldu mu?
Öykülerin genelinde hissedilen umut duygusu bana çok yakın geldi. İnsanların sevdiklerine kavuşma, bir şeyleri başarma ve yeniden umut etme çabası oldukça etkileyiciydi. Her hikâye, sonunda bir şekilde umudu bırakmamayı fısıldıyor.
En çok da şunu hissettim:
İnsan, ne kadar zor durumda olursa olsun, bir yerlerde tutunduğu bir umut vardır. Ve belki de hayat, o umudu kaybetmemekle anlam kazanır…
DEĞERLENDİRME
Son Yaprak, kısa ama derin anlamlar taşıyan öykülerden oluşan etkileyici bir eser. O. Henry, sade dili ve güçlü anlatımıyla insanın en temel duygularından biri olan “umut”u ustalıkla işliyor.
Her öyküde farklı hayatlara dokunulsa da hepsinde ortak bir duygu var: zor anlarda bile umudu kaybetmemek. Özellikle sürpriz sonlarıyla öyküler, okuru hem şaşırtıyor hem de düşündürüyor.
Bu kitap, bana küçük hikâyelerin bile insanın içinde büyük izler bırakabileceğini ve hayatın her koşulda bir umut barındırdığını hatırlattı.
Kitap Adı: Son Yaprak
Yazar: O. Henry