Puan vermedi·336 syf.····Okunma: 02 Nisan 2026 15:21 Milan Kundera’nın 1984 yılında yayımlanan ve modern edebiyatın köşe taşlarından biri haline gelen Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, sadece bir aşk romanı değil; felsefe, politika ve insan psikolojisinin iç içe geçtiği derin bir sorgulama alanıdır.Kitap, 1968 Prag Baharı ve ardından gelen Sovyet işgali fonunda; Tomas,Tereza,Sabina ve Franz adlı dört ana karakterin birbirine dolanan hayatlarını konu alır.Romanın kalbinde Nietzsche’nin "Ebedi Dönüş" kavramı yatar. Kundera şu soruyu sorar: Eğer hayat sadece bir kez yaşanıyorsa ve tekrarı yoksa, bu hayatın bir ağırlığı var mıdır?Hafiflik: Hayatın tek seferlik olması, verilen kararların telafisinin olmaması ve her şeyin uçup gitmesidir. Bu durum bir özgürlük hissi verse de, beraberinde müthiş bir boşluk ve anlamsızlık (hafiflik) getirir.Ağırlık: Sorumluluklar, bağlılıklar ve toplumsal görevlerdir. Ağırlık bizi yere bağlar, acı verir ama aynı zamanda hayatımızı "gerçek" ve "anlamlı"kılar.Tomas: "Hafifliği" temsil eder. Başarılı bir cerrah olmasına rağmen sadakatsizliği bir yaşam biçimi haline getirmiştir. Onun için seks ve aşk ayrıdır; ta ki Tereza ile tanışana kadar.
Tereza: "Ağırlığı" temsil eder.Kıskançlığı, sadakati ve bedeni ile ruhu arasındaki kopmaz bağıyla Tomas’ın dünyasına ağır bir sorumluluk yükler.Bu kitap, okuyucuya şu sarsıcı gerçeği fısıldar: "Einmal ist keinmal" (Bir kez olan, hiç olmamış sayılır). Eğer hayatımızı bir taslak gibi yaşıyorsak ve onu düzeltme şansımız yoksa, yaşadığımız her anın hafifliği aslında taşınması en zor yüktür.