Bir Şeftali Bin Şeftali - İnceleme
2026 7. kitabı
Bir Şeftali Bin Şeftali'yi sanırım ilkokuldayken okumuştum ama aklımda hiçbir şey kalmamıştı hikaye hakkında. Kütüphanede kitap seçerken bir tane de çocuk kitabı alayım diye niyetlendim, resimlendirilmesi de öyle hoştu ki bunu seçtim bugün ben de. Biraz yazarından bahsedelim küçük şeftali ağacının hikayesinden önce. Samed Behrengi Azerbaycanlı bir öğretmenmiş. Nedense ben onun ömrünün uzun olduğunu, şimdi bile yaşadığını düşünüyordum. 18 yaşında Tebriz'de öğretmenliğe başlamış ama aynı zamanda okumaya devam etmiş. Farsça dilinde ilk kez bir öykü yazmış, daha sonra çeviriler ve hikayeler ortaya koymuş. Ders vermeye devam ederken bir yandan da baskı yönetimini eleştirdiği yapıtlar da ortaya koyuyormuş. 29 yaşında şüpheli bir şekilde Aras Nehri'nde boğulup hayatını kaybettiği söylense de insanlar suikaste uğradığını düşünüyor. Bana da böyle geliyor. Pek çok eseri bulunsa da bizde en popülerleri Küçük Kara Balık ve Bir Şeftali Bin Şeftali. Hikaye ağanın başında olduğu, kıraç topraklarını da köylülere sattığı bir köyde başlıyor. Tek bağ ve düzlük ağanın toprağında bulunuyor. O bağda da iki şeftali ağacı: biri büyük, biri küçük. Büyüğe de küçüğe de ağanın bahçıvanı bakıyor, büyüğü aşılı ve bu aşı ta yurt dışından getirilmiş. Her hasat bir sürü güzel şeftali yetiştiriyor büyük ağaç. Küçüğüne ise bahçıvan ne yapsa ne etse bir türlü ürün alamıyor. Onu korkutmaya, kesmeye kalkıyor; ama ağaçta tık yok. İşte o sırada küçük ağaç sesini çıkarıyor, hikayesini onun ağzından dinliyoruz. Öyle tatlı anlatıyor ki sululuğunu, al yanaklar gibi kızardığını, güneşi, annesini, onu yetiştiren Sahip Ali ve Polat'ı... Hemencecik bitti hikaye. Sesli okudum anneme de. O da çok sevdi. Şimdi işte hikaye aklımda, silinmez artık. Mutlaka okuyun, yetişkin olsak da bence ara sıra hepimizin çocuk kitaplarına ihtiyacı var. Burada çıkarılacak ders çok. Bir Şeftali Bin Şeftali Samed Behrengi
1000k
Bir Şeftali Bin ŞeftaliSamed Behrengi · Nar Çocuk Yayınları · 201610,4bin okunma