Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç
2026 22. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2026 17:11
Bu eser, gökyüzündeki devasa bir telaşın insan ruhundaki küçücük ve en mahrem kıpırtılara nasıl değdiğinin en yalın ispatı gibi duruyor. Halley kuyruklu yıldızı tepemizde bir kıyamet senaryosu gibi dolanırken, insanların o kozmik olaydan ziyade kendi gönül sızılarına, mahalle aralarındaki tanıdık fısıltılara ve o safça korkularına düşmesi kadar insancıl bir durum olamazdı herhalde. Kitabı okurken gökyüzünün karanlığından ziyade, İrfan Galip’in o kendine has, biraz mağrur ama bir o kadar da meraklı haliyle kadınlar dünyasına mektupla sızmaya çalışmasının ruhuma dolduğunu hissettim. İrfan, kadınları kendi zihnindeki kalıplara oturtup onlara biraz tepeden bakarken, mektuplaştığı Feriha’nın o satırların arasından zekasıyla başını uzatıp onu kendi oyununda alt etmesi, hikayenin en can alıcı ve iç ısıtan yanı haline geliyor. Bu mektuplaşma süreci, birbirini görmeyen iki ruhun sadece kelimeler üzerinden bir köprü kurabileceğini hissettiriyor. Feriha’nın kimliğini saklayarak kurduğu bu gizemli bağ, İrfan’ın kaskatı mantığını yumuşatırken, biz okuyuculara da insanın insana sadece ruhuyla değebileceği o naif gerçeği fısıldıyor. Sonunda o peçenin ardındaki yüzün zekâyla birleşmesi, kuyruklu yıldızın parıltısı altında kurulan bu hayali bağları gerçeğe dönüştürüyor ve eser, sadece eski İstanbul’un bir panoraması değil, insanın her devirde değişmeyen o kırılgan, meraklı ve ümit dolu doğasının kalıcı bir parçası olarak kalbimizde yer ediyor. Herkese iyi okumalar dilerim..
Alıntı
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202525,6bin okunma