## *Mihmandar* — Genel Bilgi
Yazar: Prof. Dr. İskender Pala
Yayınevi: Kapı Yayınları
Yayın Yılı: 2014
Sayfa Sayısı: ~400
Tür: Tarihî roman / Edebiyat ([Kitap Ambarı][1])
*Mihmandar*, Osmanlı ve İslam tarihine edebî bir bakışla yaklaşan, aynı zamanda inanç, fedakârlık ve kahramanlık temalarını işleyen tarihî bir romandır. Kitap, özellikle Eyüp Sultan ve onun “mihmandarlık” misyonu etrafında kurgulanır — yani bir konuksever olan ve kutsal değerlere bağlı bir insanın hikâyesini merkeze alır. ([YazarOkur][2])
## Konu Özeti
Kitabın ana kurgusu, “mihmandar” kelimesinin tarihî ve edebî anlamıyla başlar: Kelime Farsça *misafir sahibi* anlamındadır ve İslam tarihindeki ilk örneklerinden biri olarak Hz. Peygamber’in mihmandarlarından Ebû Eyyûb el‑Ensârî anılır. ([TDV İslâm Ansiklopedisi][3])
Roman, bu tarihî figür üzerinden ilerleyerek:
* İslam’ın ilk yıllarına,
* Medine ve Mekke dönemine,
* Osmanlı döneminde İstanbul’un mana ve fetih özlemlerine,
* “Gönül savaşının” hikâyesine
şahitlik ettirir. Okuyucu, kahramanın içsel ve manevi yolculuğu ile dış dünyadaki tarihi olayları birlikte yaşar. ([YazarOkur][2])
Kitabın tanıtım metninden bir alıntı şöyledir:
> “Peygamber’in mihmandârı! Bir arzun varsa yapayım. Bir vasiyetin varsa yerine getireyim!” gibi dualarla başlayan eser, karakterini hem iman güçlü hem de yüksek idealleri olan bir kahraman olarak okura sunar. ([1000Kitap][4])
## Temalar ve Anlatım
Mihmandar birçok temayı bir araya getirir:
### Tarih ve Maneviyat
Kitap, Osmanlı Rönesansı ve İslam’ın doğuşunu, sadece bir tarihi olay olarak değil, bir gönül seferi ve manevi uğraş olarak aktarır. ([YazarOkur][2])
### Kahramanlık ve Fedakarlık
Romanın merkezinde kahramanın hem inanç hem de sorumlulukla verdiği mücadele vardır. Bu mücadele, fiziksel savaş alanının ötesine geçer ve manevi bir fetih duygusuna dönüşür. ([YazarOkur][2])
### İman, Sadakat ve Aşk
Eyüp Sultan’ın hikâyesi aracılığıyla iman gücü, sadakat ve bağlılık güçlü şekilde işlenir. Okuyucu, karakterin iç dünyasına derinlemesine tanıklık eder. ([YazarOkur][2])
## Okuyucu Yorumları
1000Kitap’ta genel puan: Yaklaşık 8.9/10, binlerce okur tarafından beğenilmiş. ([1000Kitap][4])
Birçok okuyucu kitap hakkında şu görüşleri paylaşır:
Duygusal ve etkileyici anlatım
Tarihî ve manevi derinlik
İlham verici kahraman tasviri
Bu özellikler, kitabın hem tarih severlere hem de manevi roman okurlarına hitap ettiğini gösterir. ([1000Kitap][4])
## Kimler İçin?
Bu kitap özellikle:
* Tarihî romanlardan hoşlananlara,
* İslam kültürü ve Osmanlı mirasıyla ilgilenenlere,
* Maneviyatı edebî bir dille okumak isteyenlere,
* Edebî ve duygusal bir hikâye arayanlara
önerilir. ([1000Kitap][4])
## Sonuç
*Mihmandar*, tarihî olayları sadece kronoloji olarak değil, insanın manevi yolculuğu üzerinden de ele alan zengin bir roman. Okuyucuya sadece tarihi bir dönem anlatmakla kalmaz, aynı zamanda kahramanın gönül dünyasına da ortak eder. Bu yönüyle hem edebî hem de tarihî bir okuma deneyimi sunar.