2026 12. kitabı
## *Od* — Genel Bilgi Yazar: İskender Pala Yayınevi: Kapı Yayınları Tür: Tarihî / Tasavvufî roman Sayfa Sayısı: ~360–361 sayfa ([Mardin Life][1]) *Od*, ünlü edebiyatçı İskender Pala’nın kaleminden çıkan ve 13. yüzyıl Anadolu’sunun en sevilen şairlerinden biri olan Yunus Emre’yi derinlemesine ele alan bir romandır. Kitap, sadece tarihî bir biyografi değil, aynı zamanda *içsel yolculuk, aşk ve sabır* gibi temaların işlendiği bir eser olarak dikkat çeker. ([Mardin Life][1]) --- ## Konu Özeti *Od*, Yunus Emre’nin hayatı etrafında kurgulanır. Romanın anlatımı, onun yaşamının önemli kesitlerini — aşkı, kayıpları, çilesi ve gönül yolculuğunu — okura derin ve etkileyici bir biçimde sunar. ([Mardin Life][1]) Eserde Yunus Emre: * Ailesini ve sevdiklerini kaybeder, * *Gönül yolunda olgunlaşma* sürecine girer, * Dervişlik ve tasavvufî arayışla kendi iç dünyasını keşfeder, * Ve sonunda şiirleri, sözleriyle halkın gönlünde yer eder. ([Mardin Life][1]) Roman, Yunus Emre’nin hayatını yazmak isteyen Molla Kasım adlı karakterin gözünden de ilerler. Bu anlatım, okuyucuya kahramanın hayatına daha “tanıklık eden bir bakış” sağlar. ([Edebi Evren][2]) --- ## “Od”un Teması ve Anlamı Kitabın adı olan “Od”, kelime olarak “ateş” anlamına gelir. Roman boyunca bu “od”, sadece fiziksel ateş değil; yüreklerde yanan aşkın, ilahi aşkın ve gönül sevginin sembolü olarak okunur. ([1000Kitap][3]) Yunus Emre bu ateşi: * *Yaradan’a duyduğu aşkın ışığına dönüştürür*, * *Tasavvufî aşkı ve teslimiyeti tasvir eder*, * Ve kendi içsel ferdiyetini — benliğini aşma sürecini — bu “od” üzerinden işler. ([1000Kitap][3]) --- ## Okuyucu Değerlendirmeleri *Od* genel olarak edebiyatseverler tarafından oldukça beğenilen bir eser olarak okunmaktadır. 1000Kitap verilerine göre yüksek ilgi ve olumlu geri dönüşler almıştır. ([1000Kitap][4]) Okuyucu yorumlarında öne çıkanlar: Dil ve üslup: Pala’nın sade ama güçlü anlatımı kitabı akıcı kılıyor. Tasavvufi derinlik: Birçok okur, kitapta işlenen ilahi aşk ve sabır temasını derinden hissettiğini belirtmiş. Duygusal etki: Bazı okurlar eserin içsel bir *“ruhsal yolculuk”* sunduğunu ifade ediyor. ([1000Kitap][3]) --- ## Temalar ve Özellikler Tasavvufî Aşk: Romanın merkezinde Yunus Emre’nin Allah’a duyduğu ilahi aşk vardır. İçsel Yolculuk: Kahramanın yaşadığı zorluklar, kişisel gelişim ve gönül arayışı ile anlatılır. Tarihî Atmosfer: 13. yüzyıl Anadolu’sunun o dönemdeki sosyal ve kültürel yapısı eserde yoğun şekilde hissedilir. ([Mardin Life][1]) --- ## Kimler İçin? Bu kitap özellikle: Tasavvufi anlatımı sevenler Yunus Emre gibi klasik isimleri yeni bir bakışla okumak isteyenler Ruhsal derinliği olan eserlerle duygusal bağ kurmak isteyenler için tavsiye edilir. ([1000Kitap][4]) --- ## Kısa Sonuç *Od*, yalnızca bir tarihî roman değil; gönül yolculuğunu, aşkı ve içsel dönüşümü ilahi bir bakışla aktaran derin bir eserdir. İskender Pala’nın yalın ama etkileyici diliyle, Yunus Emre’yi bir dervişten çok insanın içinde yaşayan bir ruha dönüştürür.
Odİskender Pala · Kapı Yayınları · 202248,8bin okunma