2026 19. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2026 23:17
Baş karakterimiz Argan tam bir hastalık hastası. Devamlı kendini kötü hissediyor. Doktor çağırıyor, tedaviler oluyor ve ilaçlar içiyor. Hasta olmaya kedini o kadar kaptırmış ki yanında hep doktor bulunmasını istiyor. Bunu da büyük kızını bir doktorla evlendirerek yapmayı planlıyor. Asıl oyun burada başlıyor. Hizmetçi Tionette ve erkek kardeşi Beralde oyunun doğrucu davutları. Gerçekleri gün yüzüne kıvrak zekaları ve haklı tespitleriyle çıkarıyorlar. Adeta benim iç sesim gibiydiler. İkinci karısı Beline ve hekimi mösyö Purgon, ikiyüzlülüğün, yalancılığın, sahtekarlığın simgesiydiler. Çıkarları için Argan’ın hastalığını nasıl kullandıklarını gördük. Hizmetçi ve kardeşinin oyunu, gerçeklerin gün yüzüne çıkması harika bir sondu. Okurken oyun gözümde canlandı. Moliere bu oyun ile o zamanın hekimlerini eleştirmiş. Tıppın nasıl hasta ettiğini anlatmaya çalışmış. Gülerken düşündürdü. Çok keyifliydi. Moliere’nin bu oyunu canlandırdıktan sonra öldüğünü öğrendim. Kalemi iyi bir yazar. Ayrıca çeviren Berna Günen’in kalemi de çok iyidi. O kadar lezzetli bir çeviriydi ki bayıldım.
Hastalık HastasıMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20258,1bin okunma