Düşünüyorum, dolayısıyla varım, ama kimim?
2026 15. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2026 01:42
İhsan Oktay Anar Puslu Kıtalar Atlası'yla yepyeni bir dünyanın kapısını aralıyor. O aralıktan izlemek asla yetmiyor bize ama. Giriyoruz o kapıdan, yazarla ve kitapla bütünleşiyoruz. Muazzam bir anlatım, inanılmaz bir hayal gücü. 17. yy Osmanlı'sını bilim ve felsefeyle harmanlayıp inanılmaz bir roman yazmış yazar. Rendekâr olarak karşımıza çıkan Descartes'ın "Düşünüyorum, öyleyse varım." felsefesine hayır kardeşim orada dur diyerek "Düşünüyorum, öyleyse siz varsınız. Düşündüğüm kadar gerçeksiniz." gibi tersyüz edilmiş bir yaklaşımla kafa tutuyor Uzun İhsan Efendi. Bu da kitapta okuduğumuz şeylerin gerçek mi yoksa düş mü olduğu konusunda hep bir acabaya düşürüyor bizleri. Ebrehe karakteri Aristo'nun "Boşluk yoktur." teorisine karşı aslında boşluğun var olduğunu, bu boşluğun sonsuz hızla aynı anda birden fazla yerde bulunabilerek mümkün olabileceğini ve bunun da harekete karşı açığa çıkarılan 'karşıt hareket'le meydana gelebileceğini söylüyor. Kafanız karıştı değil mi? Benim de karışmıştı :) Aslında henüz oturtabilmiş değilim bu iddiayı kafamda ama neyse ki bu kitabı son okuyuşum degil. Nasıl olsa bir gün anlam verebileceğim. Defalarca okumam gerektiğini hissediyorum. İnanılmaz bir deneyimdi benim için. Sanki ders çalışıyormuşum gibi hissettim okurken. Gerçi ders niteliğinde olmadığını hangi deliyürek söyleyebilir? Hayatta çalışmaktan keyif alacağınız en güzel derslerden biri olabilir bu kitap. :)
Puslu Kıtalar Atlasıİhsan Oktay Anar · İletişim Yayınları · 202467,8bin okunma