Saflığın Yükü: İyi Niyetin Trajik Sonu
2026 156. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2026 23:31
Fareler ve İnsanlar, John Steinbeck’in yalın anlatımının arkasına sakladığı derin insanlık sorgulamalarıyla, kısa hacmine rağmen yoğun bir etki bırakan eserlerinden biri. Kitabı yalnızca iki gün içerisinde tamamlamış olmam, büyük ölçüde yazarın son derece akıcı, sade ve anlaşılır diliyle doğrudan ilişkilidir. Steinbeck, süslü anlatımlardan bilinçli şekilde uzak durarak, okuyucuyu metnin duygusal ve düşünsel merkezine hızla çekmeyi başarıyor. Eser, yüzeyde iki arkadaşın –George ve Lennie– hayatta tutunma çabasını anlatıyor gibi görünse de, aslında çok daha katmanlı bir yapı sunar. Metin, bireyin toplum içindeki konumunu, güç ilişkilerini ve en önemlisi “hayal kurma” eyleminin varoluşsal işlevini sorgular. Bu bağlamda George’un rasyonel yönü ile Lennie’nin saf ve kontrolsüz doğası, yalnızca iki karakteri değil, insan doğasının iki temel yönünü temsil eder. Bu karşıtlık, anlatının dramatik gerilimini oluştururken aynı zamanda etik bir tartışmayı da beraberinde getirir. Kitabı okurken zihnimde sürekli olarak The Green Mile filmindeki John Coffey karakterinin canlanması tesadüf değildir. Tom Hanks’in başrolünde yer aldığı bu filmdeki John Coffey ile Lennie arasında dikkat çekici bir benzerlik bulunmaktadır: her ikisi de fiziksel olarak güçlü, ancak zihinsel ve duygusal olarak kırılgan; iyi niyetli olmalarına rağmen istemeden yıkıma sebep olabilen karakterlerdir. Bu benzerlik, Steinbeck’in karakter yaratımındaki evrenselliği ve insan doğasına dair gözlem gücünü daha da görünür kılar. Akademik açıdan değerlendirildiğinde eser, Büyük Buhran dönemi Amerika’sında ekonomik kırılganlık ve toplumsal yalnızlık temalarını da arka planda taşır. Ancak Steinbeck’in başarısı, bu tarihsel bağlamı didaktik bir şekilde sunmak yerine, karakterlerin gündelik yaşamları ve diyalogları üzerinden sezdirerek aktarmasında yatar. Bu da metni hem edebi hem de sosyolojik açıdan değerli kılar. Sonuç olarak, Fareler ve İnsanlar, yalnızca bir dostluk hikâyesi değil; insanın iyi niyetinin, hayallerinin ve sınırlarının trajik kesişim noktasını gözler önüne seren güçlü bir anlatıdır. Kısa sürede okunabilmesi, onun yüzeysel olduğu anlamına gelmez; aksine, her satırı üzerinde düşünülmesi gereken yoğun bir metin olduğunu kanıtlar. Steinbeck, az sözle çok şey söylemenin edebiyattaki en etkili örneklerinden birini ortaya koymuştur.
Dram
Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck · İletişim Yayınları · 2024211,5bin okunma