bulunduğum yerde ikamet eden bir arkadaşın kız kardeşi geçen sene haziran ayında tıbbi sekreterlik bölümünden mezun olmuş.. iki ay sonra bir eczanede -yol ve yemek içerisinde- 20.000 lira maaşla işe girmiş.. çalışmaya başladığı eczane sahibi kendisine; 'sen şimdi bu maaşla işe başla.. işi biraz öğren maaşına iyileştirme yaparız..' demiş..
devamında bu şartlar altında çalışmaya başlayan kıza eczane nöbet günlerindeki mesai ücretini de vermemişler..
kız, bunu eczane sahibine dile getirdiğinde eczane sahibi bu kez de kendisine; 'zaten eylül ayı sonuna geldik, sene sonuna kadar bu şekilde devam edelim.. sene başında maaşına yapacağımız iyileştirme sırasında bu nöbetlerden alman gereken ücreti de yansıtırız..' demiş..
kız, buna da tamam deyip çalışmaya devam etmiş..
2026 yılında yukarıda yazdığım şartlar altında eczanede çalışan kızın 20.000 lira olan maaşını yine yol ve yemeğin içerisinde olması kaydıyla 25.000 lira yapmışlar..
kız, 2026 ocak maaşını bu şekilde aldıktan sonra kendisine geçen sene söylenenleri dile getirdiğinde eczane sahibi kıza eczanenin beklenenin dışında artan giderleri olduğunu işleri kısa sürede yola koyup kendisine kendisinin geçmişteki mağduriyetlerini de giderecek şekilde zam yapacağını söylemiş..
kız, yine tamam demiş.. eczane sahibi 2026 şubat, mart, nisan aylarında da sözünü tutmayınca, kızın abisi gidip eczane sahibi ile konuşmuş..
eczane sahibi kızın abisine, hazirandan önce kız kardeşine zam yapamayacağını, belki haziran sonrası kızın maaşını içerisinde yol, yemek, nöbet ücreti de olacak şekilde 30-32 bin lira yapabileceğini söylemiş..
bunları duyan kızın abisi kız kardeşi ile konuşup kendisinin emeğinin sömürüldüğünü, oyalandığını anlatıp kız kardeşini eczaneden ayrılması konusunda ikna etmeye çalışmış.. kız kardeşi kendisine iş arayıp bulamazsa ne olacağını, bulur da üç aşağı beş yukarı aynı şartlarda iş bulursa ne olacağını sorduğunda, abisi kız kardeşine bunu sorun etmemesini, kendisinin de kız kardeşi için iş arayacağını, iş bulamazlarsa da üzülmemesini kendisini elinden geldiğince maddi olarak destekleyip ihtiyaçlarını temin etmesi hususunda elinden geldiğince yardımcı olacağını söylemiş..
sonuç?
bu ay başında 20.000 lira maaşla çalıştığı eczaneden ayrılan kız kardeşini abisi evlerine yakın konumda bulunan bir a101de 34.000 lira maaşla işe sokmuş..
her yere üniversite açıp gençlerin diplomalı işsiz olması ayrı dert..
iş arayıp bulduğunda sömürülmesi ayrı dert..
eğitim-öğretim gördüğü alan ile alakası olmayan işlere gençlerin şartlar gereği mecburen işe başlaması ayrı dert..
insanları dinledikçe, haberleri izledikçe başkalarına üzülmekten kendime sıra gelmiyor..
he bu arada yakın geçmişe kadar kız kardeşi eczanede yukarıda anlattığım şekilde çalışan ve devamında kız kardeşinin a101de işe başlamasını sağlayan kızın abisi edebiyat bölümü mezunu olup şu anda moto-kuryecilik yapıyor..
kendisi kpss ile atanamadı, özel okullarda kız kardeşine benzer şekilde sömürüldü, devlet okullarında ücretli öğretmenlik yaptı.. baktı olmuyor, kredi çekip motorsiklet aldı ve moto-kuryecilik yapmaya başladı..
türkiye yüzyılına bak.. peh..
bu arada a101de -ya da başka marketlerde- çalışanları, a101de -ya da başka marketlerde- çalışmayı kesinlikle küçümsemiyorum.. hakkıyla verilen emeğe, alın terine nerede ne şekilde olursa olsun sonsuz saygım var..
derdim bu emeğin verilebileceği alanların gençlere açılmaması açılsa da emeklerinin karşılığının verilmemesi..
yukarıda yazdıklarımı da az önce dışarıda tütün içer iken yoldan geçtiği sırada beni görüp selam verdikten sonra yaptığımız kısa muhabbet arasında eczaneden çıkıp a101de işe başlayan kızın abisi anlattı.. (kendisi bir yere bi' şiĞ de götürmüyordu.. o kimseyi bekletmedi, ben de onun kimseyi beklemesine neden olmadım yaĞni..)