2026 29. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2026 15:52
Zülfü Livaneli’nin Serenad romanı, ilk bakışta bir aşk hikâyesi gibi görünse de aslında çok katmanlı, derin bir yüzleşme metni. Kitap boyunca sadece bireysel duygulara değil; tarihin karanlıkta kalmış, çoğu zaman görmezden gelinmiş acılarına da tanıklık ediyoruz. Romanın merkezinde Maya Duran karakteri yer alıyor. Günlük hayatın sıradanlığı içinde, üniversitedeki işi ve özel hayatındaki çıkmazlarla mücadele ederken, hayatına dahil olan gizemli bir profesörle her şey değişiyor. Bu noktadan sonra hikâye, bireysel bir anlatımdan çıkıp geçmişle hesaplaşmaya dönüşüyor. Özellikle Struma faciasına yapılan göndermeler, kitabın en sarsıcı yanlarından biri. Livaneli’nin anlatım dili oldukça akıcı ve sade. Bu sadelik, anlatılan ağır konuların okur üzerinde daha güçlü bir etki bırakmasını sağlıyor. Okurken sık sık “Bunu neden daha önce duymadım?” sorusunu sorduran bir roman. Yazar, tarihi olayları didaktik bir şekilde anlatmak yerine, karakterlerin hayatlarına ustaca yedirerek okuyucunun empati kurmasını sağlıyor. Kitabın en güçlü taraflarından biri de karakter derinliği. Maya’nın iç dünyası, kararsızlıkları ve dönüşümü oldukça gerçekçi. Aynı şekilde Profesör Wagner karakteri, geçmişin yükünü taşıyan sembolik bir figür olarak çok etkileyici. Bu iki karakter üzerinden hem aşkın hem de vicdanın ne kadar karmaşık olabileceğini görüyoruz. Ancak roman yer yer tempo açısından dalgalanabiliyor. Özellikle bazı bölümlerde detayların uzaması, hikâyenin akışını biraz yavaşlatıyor. Yine de bu durum, kitabın genel etkisini zayıflatmıyor. Sonuç olarak Serenad, sadece bir roman değil; aynı zamanda bir hatırlatma. Unutulanları, görmezden gelinenleri ve yüzleşilmesi gerekenleri hatırlatan güçlü bir eser. Okuduktan sonra uzun süre etkisinden çıkamayacağınız, düşündüren ve duygulandıran bir kitap. Bazı aşklar yarım kalır. Bazı hikâyeler ise hiç anlatılmaz. Serenad, tam da o anlatılmayanların sesi.
SerenadZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2020163,9bin okunma