·600 syf.····Okunma: 05 Nisan 2026 02:14 sevgili Peygamberimiz Muhammed’in hayatını doğumundan vefatına kadar anlatan bir siyer eseri. Mübarek günlerde okumayı özellikle sevdiğim türlerden biri olan siyer kitapları, insanın hem bilgisini hem de gönlünü besleyen eserler oluyor. Bu kitap da bu anlamda bana bazı güzel duygular yaşatan bir okuma deneyimi sundu.
Eserde Peygamber Efendimizin hayatındaki pek çok önemli olay ele alınmış. Özellikle Uhud Savaşı’nın anlatıldığı bölüm, Veda Hutbesi ve Efendimizin ruhunu teslim edeceği son anların anlatıldığı kısımlar beni en çok etkileyen bölümler oldu. Bu sahneler hem duygusal hem de düşünsel olarak insanı derinden etkileyen, okuyanın zihninde uzun süre kalan anlatımlardı.
Ancak kitapla ilgili bazı eleştirilerim de oldu. Eser oldukça hacimli olmasına rağmen (yaklaşık altı yüz sayfa), bazı bölümlerde anlatımın kopuk ilerlediğini hissettim. Bir konudan başka bir konuya geçişler bazen çok hızlı yapıldığı için olaylar arasında güçlü bir bağ kurmakta zorlandım. Özellikle Peygamber Efendimizin günlük hayatına dair daha fazla örnek verilmesini isterdim. Bu tür ayrıntılar okuyucunun hem dönemi hem de Efendimizin yaşam tarzını daha yakından hissetmesini sağlayabilirdi.
Buna rağmen kitap tamamen yabancı olduğum bir alan değildi; Peygamber Efendimizin hayatını daha önce de okuduğum için anlatılan olayların çoğunu biliyordum. Fakat yine de bu eserde karşıma çıkan bazı ayrıntılar bana “bunu da bilmiyormuşum” dedirten bilgiler sundu. Bu yönüyle kitap, bildiğimi sandığım bir hayatın içinde yeni kapılar açtı.
Sonuç olarak, anlatımındaki bazı kopukluklara rağmen bu eser, Peygamber Efendimizin hayatını yeniden hatırlamak ve o mübarek hayatın izlerini yeniden düşünmek için kıymetli bir siyer kitabıydı. Özellikle manevi atmosferin yoğun olduğu zamanlarda okunduğunda insanın kalbine ayrı bir huzur bırakan bir eser olduğunu söyleyebilirim.
Keyifli okumalar dilerim