Bir Hayatın Sessiz Çığlığı
2026 157. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2026 22:56
Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, bugün sabah saatlerinde başlayıp aynı gün içinde bitirdiğim, yaklaşık 50 sayfalık olmasına rağmen insanın içine ağır bir yük gibi çöken bir eser oldu. Kısa ama etkisi uzun süren kitaplardan biri. Stefan Zweig’in daha önce Satranç kitabını okumuş ve arada kalmıştım. Ama bu kitapla birlikte şunu net söyleyebilirim: Bu adam duyguyu yazmayı biliyor. Kitabı okurken en çok düşündüğüm şey şu oldu: Aşk gerçekten birden fazla yaşanabilir mi, yoksa insan hayatında sadece bir kez mi gerçekten sever? Bana göre bu kitap, bu sorunun cevabını çok sert bir şekilde veriyor. Çünkü burada anlatılan şey bir aşk değil sadece; bir ömürlük adanmışlık. “Onu sevmek, nefes almak gibidir.” Gerçekten de öyle… Bu kitapta sevgi, vazgeçilebilecek bir duygu değil. Vazgeçmek demek, yaşamayı bırakmak gibi. Bilinmeyen bir kadının, kendisini hiç tanımamış bir adama yazdığı bu mektup; aslında sevgisizliğin değil, tek taraflı sevginin trajedisi. Sevilmeden sevmek… Görülmeden var olmak… Hatırlanmadan yaşamak… Bu kadın, hayatını bir zarfa sığdırıyor. Ama o zarfın içinde bir ömür var. En etkileyici taraflardan biri de şu: Kadın için adam her şeyken, adam için kadın hiçbir şey. Ve bu dengesizlik, kitabın en ağır yükü. Okurken bazı yerlerde gerçekten durup düşündüm: Bir insan bu kadar sevebilir mi? Yoksa bu sevgi değil de bir tür yok oluş mu? Kadının sevgisi zamanla bir noktadan sonra saplantıya yaklaşsa da, onu yargılayamıyorsun. Çünkü hissettiği şeyin saflığı, insanı rahatsız edecek kadar gerçek. Ve belki de kitabın en çarpıcı cümlesi: “Sana, beni asla tanımamış olan sana.” Bu cümle tek başına bütün hikâyeyi özetliyor. Zweig burada sadece bir aşk hikâyesi anlatmıyor. Aynı zamanda şunu gösteriyor: İnsan bazen birine değil, o kişiye yüklediği anlamlara âşık olur. Kitabın en trajik tarafı ise şu: Kadın hayatını onun etrafında kurarken, adam onun varlığından bile habersiz. Birinin hayatının merkezi olmak ile, birinin hayatında hiç yer almamak arasındaki uçurum bu kadar net anlatılabilirdi. Kendi adıma şunu söyleyebilirim: Bu kitap bana “sevmek” ile “kendini yok etmek” arasındaki ince çizgiyi gösterdi. Ve dürüst olayım: Bu çizgi düşündüğümden çok daha ince.
Saplantı
Bilinmeyen Bir Kadının MektubuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022266,3bin okunma