2026 19. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2026 10:38
Merhaba, bugün sizlere Japonya Yayınları'ndan çıkan Gaip Toprak Ağası kitabının yorumuyla geldim. Kitap, gerçek bir direniş olayından esinlenerek yazılmış. Adaletsiz bir düzende sessiz kalmak mı, yoksa birlikte direnmek mi? Bu kitap, bir sistemin sessizce ezdiği insanların hikâyesi. 1929'da yazılmış olmasına ragmen, Japon kırsalındaki sömürü düzenini öyle çarpıcı anlatıyor ki, bugün bile fazlasıyla tanıdık geliyor. Toprak ağasının köyde bulunmadan, vekilleri aracılığıyla kurduğu düzen içinde yaşayan köylülerin sömürülmesini anlatıyor. Başta durumu kabullenmiş olan köylüler, özellikle Ken'in farkındalığıyla birlikte bu düzeni sorgulamaya başlıyor. Zamanla bireysel sıkıntılar ortak bir bilince dönüşüyor ve bu da köyde bir direnişin doğmasına neden oluyor. Kitap sadece yoksulluğu değil; o yoksulluğun nedenini ve insanların buna karşı nasıl birlikte hareket ettigini anlatıyor. Ken ve köylülerin farkındalıkla başlayan yolculuğu, zamanla bir başkaldırıya dönüşüyor. Çünkü bazı hikâyeler uzak degildir.Güzel bir sistem eleştirisi olduğunu düşünüyorum döneme dair yaşanlara ışık tutan güzel bir kitap..Türü sevenlere önerimdir.
Gaip Toprak AğasıKobayaşi Takici · Japon Yayınları · 20261 okunma