2026 19. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2026 00:00
Emel Seyhan Atasoy tarafından derlenen "1928 TKP Davası", Türkiye komünist hareketinin en kritik dönemeçlerinden birini, dönemin günlük gazete haberleri ve Komintern arşivlerindeki mektuplar ışığında, resmi ideolojinin çarpıtmalarından arındırarak tarih bilincimize sunuyor. Eser, Şefik Hüsnü liderliğindeki illegal örgütlenmenin deşifre olma sürecini aktarırken, burjuva adaletinin komünizm hayaletine karşı duyduğu sınıfsal paniği ve devletin baskı aygıtlarının işleyişini belgeler üzerinden tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Kitapta, bilhassa o dönem yargılanıp ceza alan "Dr. Hikmet" (Kıvılcımlı) gibi inançlı militanların mahkeme salonlarındaki tavizsiz duruşları ile verdiği ifadelerle dikkat çeken Vedat Nedim Tör gibi isimlerin zaafları arasındaki keskin karşıtlık, sınıf mücadelesinin pratik zorluklarını göstermesi açısından oldukça çarpıcıdır. Salt hukuki bir tutanaklar toplamı olmaktan öte bu çalışma, erken Cumhuriyet dönemindeki emek-sermaye çelişkisini ve rejimin işçi sınıfı örgütlenmelerine yönelik reflekslerini tarihsel materyalist bir perspektifle tahlil edebilmek için sağlam bir zemin inşa ediyor. Türkiye sol tarihinin örgütsel zafiyetlerini, ideolojik kırılmalarını ve direniş geleneğini doğrudan doğruya orijinal metinler üzerinden kavramak isteyenler için bu derleme, devrimci bir hafıza tazeleme işlevi görüyor.
1928 TKP DavasıKomisyon · Sosyal Tarih yayınları · 20081 okunma