Kılıç, büyü, fantezi yazıları! (16. yazı)
2026 28. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2026 23:27
Arşiv niteliği taşıyacak yazılarıma 29. ciltten devam edelim. Bu üst üste 16. inceleme olacak. 5 sayı daha kaldı. Bitince toplayıp substack.com/@emremete? üzerinden paylaşıp kalıcı hale getireceğim. Conan okuyan çok insan var biliyorum ama buralarda değiller. 224 ile 232. sayılar arasını kapsayan bu cilt bize 9 sayı vermiş. Önceki ciltlere göre birkaç cilt önceki hikaye resmen yarım bırakılmış hissi ile terk edildi. Kılıçlarınızı alın biraz geçmişe hem de çok öncesine gidelim. İlk sayımız Açlık Kurbanları, Thorg, Faheed, Gavrilo ve Gudrun isimli paralı askerler Kıpçak askerlerini öldürmüşlerdir ve Conan'da bu savaşın içindedir. Karlı bir toprakta geçen savaş sona ermiş gözükse de yakınlarındaki mağaradan çıkan aç kurtlar onlara saldırır. 4 paralı askerin birbirine olan hayatta kalma oyunu sonrasında arada kalan Conan mutant bir kurt canavarla da uğraşmaktadır. Canavar taze et istemektedir. Ölü bedenlere ilgi duymamaktadır. Conan'ın kurbanı olmuştur. 2. hikayemiz Karanlık İksir, bir kız Conan'ı zehirliyor ve bedenine yavaşça tesir eden zehirle ona kurulan tuzaktan kurtulmaya çalışıyor ve azgın bir suya atlıyor. Onu eskiden eğitmiş olan Yüzbaşı Guraza ile karşılaşır. Sarhoş bir adam haline gelmiştir. O adamlar peşinden gelmiştir. Amaçları Conan'ı ortadan kaldırmaktır. Öncesinde aldığı gri lotus tozunun özü çok etkili bir zehirdir. Ara ara görüsünü kaybetmektedir. İşte karanlıkta kılıç savurarak içgüdüsel bir savaş başlar. Kuzeyin sert adamı buradan çıkmayı başarır. İstenmeyen bir ölüm de olur. Guraza barbarı dinlememiş ve ona yardıma gitmiştir. Arkadan ona yanaşınca yarı gören Conan'ın kılıcı ona isabet eder! 3. sayımız Gölgedeki Varlık, Zamora'dayız. Bir taşın peşinden gidilmesi için onu tutan bir adam kız kardeşinden onu almasını ister. O taşı aldığında ise işler tuhaflaşır. Bir tür şekil değiştiren ailesidir. Taştan uzak kaldıklarında bedenleri dönüştükleri varlığa günden güne teslim olmaktadır. Pantere dönmektedirler. 4. sayı bu hikayenin devamıdır ve adı Kedi Pençesi, hakkını veren bir isimdi. Kız kardeşi kolyeyi geri almıştır ama Conan bir kere sözünü vermiştir. Ondan ancak ölürsen kurtulursun! Kaldıkları yere bir saldırı olur ve adam ölür. İntikam için şehre gider ve orayı yakar. Hak edilmiş bir sondu. 5. sayı Kanlı Dişler, Turan'dayız bu seferde. Mustafa'nın ordusundan Rasu Conan'a gelir. Ablası dansöz Lyanda'da Conan'ın kız arkadaşıdır. Okurken de anlamıştım. Kız onun eski sevgilisiymiş. Mustafa'nın ordusunda vampirimsi insanlar vardır ve bir gece saldırırlar. Işıktan korkarlar. Bu olaydan sıyrılmak için Mustafa'nın üzerine giderler ve Conan çözümü onu doğrudan öldürmekle bulur ve oradan kaçarlar. Çünkü o canavarlar Mustafa'yı yemeye başlamıştır. Kızıl Gözler 6. sayımızdı. Devam hikayesiydi. Kızın akibeti burada ortaya çıkmıştı. Tarım'ın eski danışmanı bir adamla karşılaşırlar. Hikayesini anlatır. Kendisi yılan tanrıya inanmaktadır ve onu kullanmaktadır da. Masum olduğunu söyleyemem. Kendisi zamanında Tarım'ın feda etmesi gereken bir adamdı ve yılan tanrıdan kurtulmuş ve şimdi de onunladır. Nihayetinde yılan çıkar ve Rasu'yu bir anlamda ham yapar. Conan onu kurtarmak istese de imkanı yoktu. Barbar yılanı yaralasa da Mustafa'yı yiyen canavarlar gelir ve yılana saldırır. Öldürmek istedikleri adamın hilkat garibeleri kalkıp gelerek onu feda eden adamın oyuncağı olmuş yılanı yiyorlar. Bu böyle bir seridir! Sevdiğim güzel bir sayıya gelelim. 7. Lotus Ülkesinde, Hiperborya'da Zamatra kasabasına yolumuz düşüyor. Kara lotus yetiştirilen bir yerdir. Kardeşi Lythanos Conan aracılığıyla kardeşine bir hediye gönderir. Bol mücevherli bir akrep. Karmanthes'in eline değince büyülü nesne canlanır. Onu kılıçlayarak eski haline çeviren Conan düştüğü tuzağın cevabı için geri döner. Yolda karşılaştıkları adamlar onu düştüğü sudan çıkarır. 8'de Yangın Kulesi hikayenin devamı oldu. İki kardeşi birbirine düşüren bu olay aslında bir oyunun sonucunda ortaya çıkıyor. Lythanos sırtından bıçaklanıp ölüyor. İşin altında ise Karmenthes'e çalışan casus vardır. Lotus işi ona kalmıştır. O kişide başta karşılaştıkları grubun başı olan adamdı. Entrika dolu bir sayıydı. Son sayının kapağında destan başlıyor diye bir ifade vardı. 9. sayının adı Savaş Alanında Doğan olmuştu ve girişte Conan oğlu Conn'a hikayesini anlatıyordu. Çok karışık gelen bir sayı oldu. Dönüp dönüp okudum. Baelin isimli bir adamla olan savaşları ve bunun çok uzaması, bir cadının bu adamın eşini ve çocuklarını Conan'a benzeyen (sanırım dedesiydi) birine çevirerek öldürtür. Kan davasına dönen hikayenin sonunda birbirine saldıran ikili ölür. Saçma diyebileceğimiz bir şekilde öldüler. Son panellerde Conan'ın doğduğunu okuyoruz. Annesi sarışın ve baba tıpkı Conan'a benziyor.
The Chronicles of Conan, Volume 29Robert E. Howard · Dark Horse Books · 20151 okunma