2026 67. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2026 21:49
Dikkat çekici bir açılışla başlayan roman okuyucuyu vurmayı başarıyor. Konuya dikkat çekerek ilerleyen sayfalar bir yerden sonra sabitleniyor. Meryem’in sonunun nereye varacağı tahmin ediliyor ama yolculuğu gayet başarılı bir şekilde anlatılıyor. Ama yolculuk esnasında değinilen konular gerçekçi olmasına rağmen, livaneli düşüncelerindeki tarafsızlığı başarısız buldum. Yazar kendi düşüncelerini sanki daha fazla önplana çıkarıyor, kendini daha fazla haklı çıkarıyor. Hikaye sonlara doğru aşırı şekilde uç noktalara gidiyor. Örneğin bağnaz denebilecek bir ailede dini korku figürleriyle içinde yaşayan Meryem’in başını açıp, mayo giymesi o kadar hızlı geldi ki bana… Bunun normalde çok zor bir davranış olduğunu, yıllarca sürebileceğini biliyoruz. İtiraf sahnesi daha vurucu olabilirdi. Meryem’in aksine Cemal ve İrfan karakterlerinin daha geri daha aykırı kalması da beni biraz zorladı. Edebi olarak başarılı bulduğum roman, konu olarak zirveye ulaşabilecekken sanki bir kaç basamak aşağıda kaldı. Yine de üstdüzey bir yazarın romanı olduğunu hissediyoruz.
MutlulukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 202043,6bin okunma