2026 31. kitabı
Bugün #franzkafka dan #dava ile buradayım Kafka'dan bahsetmeden esere asla geçemem. Kafka hayatı bir eser niteliğinde olan yazarımızdır. 1883 yılında Prag'da doğan Çek asıllı yazarımızdır. Sorunlu bir aile içinde yetişen Kafka kardeşler arasında en büyüğüdür. İki erkek kardeşini küçük yaşta , kız kardeşlerini ise Yahudi soykırımında kaybeder. İçe dönük, huzursuz bir kişiliğe sahip olan Kafka' nın bu durumunda annesinin büyük etkisi vardır. Babası ile karşılıklı çatışmaları onu tamamen yanlızlaştırır. Aile ve toplum içinde yaşadığı sorunlar onu kendi içinde yanlız içe dönük bir kişilik yapar. Çek asıllı olan yazarımız Alman okullarında okuduğundan dolayı çok iyi derecede Almanca bilmektedir. Dili ne kadar kuvvetli olursa olsun Almanlar tarafından kabul edilmiş değildir. Bu durum onu Çek asıllı olduğundan kendi ülkesinde de zor duruma sokar. Yazarımızın arada sıkışmışlık durumu yaşaması bundan ötürüdür. Hukuk Fakültesi mezunu olan yazarımız hayatı içinde yaşadığı sorunları dünya gözüyle insanlığa yansıtır. Yazma olayına bir tiyatro öyküsü ile başlar daha sonra diğer öyküsü "Bir Savaşın Tasfiri" ile kalemi devam eder. Hayatına sevgililer girer. İlk sevgilisi ile birbirlerine yazdıkları mektuklar azımsanmayacak kadardır. Beş yüz civarında olan "Felice'ye Mektutlar" olarak okura sunulur. Daha sonra hayatına Milena girer asıl damga vuran kişi de bu kişidir. Bizler "Milena'nın Mektupları" adlı eseri okurken işte aralarında geçen o eşsiz kelimelere eşlik eden taraf oluyor ve bugüne kadar hâlen bizlerle buluşuyor. Evliliği kendi hayatında kalemi adına çok uygun bulmadığı için evliliğe sıcak bakmamış yanlız kalmak yönünde seçim yapmıştır. Hayatına giren arkadaşı Max Brood' a bütün yazılarını emanet eder ve yakmasını ister ama arkadaşı yazılarının bir kısmını kitap haline getirtir ve yayınlatır. İşte bizler bu sayede Kafka kalemine dokunur oluyoruz. Kafka yakalandığı verem hastalığına yenik düşer ve hayatını kaybeder. Eserimize geldiğimizde ise eser içinde kahramanımız ile uyanıyor ve bilinmeyen olayların içinde kendimizi buluyoruz. Bulmakla da kalmıyoruz odanızda birileri ve bir an sizi suçlu ilan ediyorlar ve yargılanacaksınız. Ne düşünürsünüz? Ne yaparsınız? Okur esere başkadığında olayları anlamakta güçlük çekerken neredeyse 50. Sayfaya kadar olağan ve durağan bir gidişatla ilerlerken birden olaylar farklılaşmaya ve kahraman ile kendimizi yargı kolidorunda ve odasında buluyoruz Kafka bizi adaleti , adaletsizliği , hukukun , doğrunun , haklının, kararların ne şekilde alındığı , güçlünün ne şekilde haklı çıktığını , güçsüzün ne şekilde suçlandığını , insanların çaresizliği , elinden alınan hayatı , aslında özgürlüğün anlamını , dünya çapında insanların feryadını sunmuş. Eseri okurken zaman zaman eser içinden kopuşlar yaşasam da eseri bitirmenin sevinci içindeyim. Şunu da dile getirmek istiyorum. Zamanlama olarak ülke içinde durumlar birebir anlatılmakta güçlük çekildiğinde yazar bizleri böylesi güzel kurgularla buluşturmuş olması bizleri döneme yöneltiyor. Mesela ; Rus Edebiyatı'ndan Bulgakov Köpek Kalbi'nde Komünistlerin küçük burjuva değerleri üstünde yeni bir Sovyet insanı yaratma ideallerini vurgular Franz Kafka 1915'de Dönüşüm eserinde insanın toplumsal yabancılaşmasını vurgularken , dönemin insan üzerindeki baskısını anlatan harikulade bir eser İngiliz Edebiyatı'ndan 1984 var. Dönemin insan üzerindeki baskısı ve özgürlük algısını kırması açısından harikulade bir eser Hayvan Çiftliği var. Stalin rejimine iyi bir taşlamadır. Güzel eserlerde buluşmak dileğiyle Sevgiyle kalın Hoşça kalın
DavaFranz Kafka · Mahzen Yayınları · 202163,8bin okunma