2026 4. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2026 09:24
(İlk söz olarak iş yerimdeki sıkıntılar sebebiyle kitabı biraz bölük/pörçük okudum ama yinede inceleme yazmak istedim. Çünkü yakın tarihimizi anımsatan etkileyici olaylar ve kurgular bolca mevcut. İlk fırsatta tekrar okuyacağıma eminim.) Kitap bana bir savaş hikâyesinden çok daha fazlasını anlattı. Çünkü Bülbül sadece cephede yaşananları değil, savaşın görünmeyen yüzünü; evlerin içinde, mutfaklarda, kadınların omuzlarında taşınan o ağır yükü gösteriyor. İşte tam olarak burda zihnimde kağnı ile mühimmat taşıyan NİNELERİMİZ canlandı. Okurken en çok şunu hissettim: Savaş dediğimiz şey aslında birkaç büyük kararın sonucu değil, milyonlarca küçük suskunluğun birikimi. İnsanların “bana dokunmayan yılan” diyerek neme lazımcı düşüncede bulunması her an kötülüğü biraz daha güçlendiriyor. Ve bu kitap, tam da bu noktada insanı rahatsız ediyor; çünkü okudukça kendine şu soruyu sormadan edemiyorsun: “Ben olsaydım ne yapardım?” Soruyorsun sormasına ama tarihimiz o kadar kahramanlık destanıyla dolu ki, ben de aynısını yapardım diye gururla düşünüyor insan. Kitaptaki kadın karakterler benim için sadece birer kurgu değildi. Onlar; korkan, ama yine de devam eden, kaybeden ama yine de direnen insanlar. Özellikle şunu çok net hissettirdi: Cesaret, çoğu zaman büyük kahramanlık anlarında değil; kimsenin görmediği o küçük ama hayati seçimlerde saklı. Aynı zamanda, savaşın politik yüzünü de sert bir şekilde hissettiriyor. Güç sahiplerinin aldığı kararların bedelini, hiçbir zaman o kararları verenlerin ödemediğini bir kez daha görüyorsun. Açlık, korku, kayıp… Bunlar istatistik değil; her biri bir insan hikâyesi. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün sözünün haklılığı geldi hemen aklıma. “ ZARURİ OLMADIKÇA SAVAŞ BİR CİNAYETTİR.” Beni en çok etkileyen şey ise şu oldu: Bu hikâye aslında geçmişte kalmış bir savaşın anlatısı gibi görünse de, insanın doğası değişmediği sürece her zaman yeniden yaşanabilecek bir gerçeklik taşıyor. Kısacası bu kitap, bana göre sadece okunacak bir roman değil; insanın vicdanıyla yüzleştiği bir deneyim. Ve bazı kitaplar vardır, bittiğinde kapağını kapatırsın. Bazılarıysa bittikten sonra içinde açılmaya başlar. Bu kitap, benim için kesinlikle ikinci grupta. Keyifli okumalar dilerim.
BülbülKristin Hannah · Pegasus Yayınları · 20227,8bin okunma