2026 25. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2026 07:54
Yazarın da benim de okuduğum ilk kitabı. Çok beğendim. Ali İpek,1982/Mardin doğumlu. 2000'lerden beri yazıyor diyor biyografisinde. Romanın başkarakterleri Muhlis ve Nurgül birbiriyle kaçmaya karar veriyorlar. Muhlis'in kilim dükkânı olduğu için tüm alacaklarını toplayıp bir zarfa koyuyor. Gidecekleri gün kasabada biri ölüyor. Muhlis cenazesine katılıyor, gömerken o hengâmede de zarfı kaybediyor. Bunu da Nurgül'e anlatamıyor. Romanın ilerleyen sayfalarında kaçmanın, her şeyi bırakıp terk etmenin psikolojisine derinden değiniyor yazar. Bırakıp gitmek, terk etmekten çok insanın o raddeye gelmesinin, hayatının çekilmez hâle girmesinin ruhsal analizi yapılıyor. Kasabada yaşayan iki insanın hayatının ortasından başlıyor roman. Bazen küçük diye düşündüğümüz bir olay hayatımızdaki tüm kırıklıkları, problemleri ortaya dökebiliyor. Ondan sonra hayatımızı ve ilişkilerimi sorgulamaya başlıyoruz. Muhlis ve Nurgül'ün kaçma olayı da onların hayatındaki mutsuzlukları, acıları ortaya çıkarıyordu. Buna kasaba hayatının sıkıcılığı da eklenmiş. Onun için de arka kapak yazısında taşra ruhuyla daralmış bir aşk hikâyesi, kara novella denmesi de isabetli olmuş. Romanın finali de zekice kurgulanmış. Karakterler ve olaylar çok sahiciydi. Yerle ilgili hiçbir detay yoktu, ülkenin hatta dünyanın her yerinde olabilecek doğallık ve inandırıcılıkta bir hikâyeydi. Üstelik 77 sayfayla o kadar çok şey anlatması da yazarın büyük başarısı bence. Çok akıcıydı, yazarın diğer 3 kitabını da okumaya karar verdim. Kesinlikle tavsiye ederim.
Gidelim Buralardan MuhlisAli İpek · İletişim Yayınevi · 0439 okunma