···Okunma: 12 Temmuz 2025 23:47 Yaşamak, Yu Hua ile tanıştığım ilk kitap oldu. Kitap, sıradan bir insanın hayatını anlatıyor gibi görünse de aslında insanın başına gelebilecek en ağır acıları ve buna rağmen hayata tutunmayı çok sade bir dille anlatıyor.
En çok dikkatimi çeken şey, ana karakterin yaşadığı onca zorluğa rağmen yaşamaya devam etmesiydi.
Kitabı okurken yer yer çok duygulandım. Özellikle kayıpların art arda gelmesi insanı ister istemez sarsıyor. Kitabın adıyla zıtlaşan bir hikaye.. Ama buna rağmen kitap tamamen karamsar bir his bırakmıyor. Aksine, yaşamın ne olursa olsun devam ettiğini ve insanın buna bir şekilde uyum sağladığını gösteriyor.
Yaşamak bence sabır, dayanıklılık ve hayatın gerçek yüzü üzerine yazılmış çok güçlü bir eser. Okurken insan kendi hayatını da sorguluyor ve aslında sahip olduğu şeylerin değerini daha iyi anlıyor.
Genel olarak akıcı, sade ama duygusal olarak oldukça yoğun bir kitaptı. Okuduktan sonra etkisi uzun süre geçmiyor ve insanın içinde bir yerde kalıyor.. En sevdiğim kitaplar arasında yerini almış bulunmakta. :)