Suç ve Ceza, Fyodor Dostoyevski tarafından yazılmış, insan psikolojisini en derin şekilde inceleyen romanlardan biridir. Şimdi sana gerçekten çok uzun, detaylı ve derinlemesine bir anlatım yapıyorum:
Romanın başkahramanı Rodion Romanoviç Raskolnikov, eski bir hukuk öğrencisidir. Yoksulluk içinde yaşayan, içine kapanık, gururlu ve oldukça zeki bir gençtir. St. Petersburg’da küçük, dar ve boğucu bir odada yaşamaktadır. Parası yoktur, okulu bırakmak zorunda kalmıştır ve hayata karşı öfke ve umutsuzluk beslemektedir.
Raskolnikov’un zihni sürekli düşüncelerle doludur. En önemli düşüncesi ise insanları ikiye ayıran teorisidir. Ona göre insanlar “sıradan” ve “olağanüstü” olarak ikiye ayrılır. Sıradan insanlar kurallara uymak zorundadır, ancak olağanüstü insanlar (Napolyon gibi) büyük amaçlar uğruna suç işleyebilir ve bu suçlar aslında meşru sayılabilir. Raskolnikov kendisinin de bu “üstün insanlardan” biri olup olmadığını test etmek ister.
Bu düşüncelerle birlikte bir plan yapar. Şehirde yaşayan yaşlı bir tefeci kadın vardır: Alyona İvanovna. Bu kadın insanları sömüren, acımasız ve kimse tarafından sevilmeyen biridir. Raskolnikov, onu öldürmenin hem topluma faydalı olacağını hem de kendisinin teorisini kanıtlayacağını düşünür. Yani cinayeti sadece para için değil, aynı zamanda kendi felsefesini test etmek için planlar.
Bir gün baltayla kadının evine gider ve onu öldürür. Ancak planı tamamen kontrolünde gitmez. Kadının saf ve masum kız kardeşi Lizaveta da o sırada eve gelir ve Raskolnikov onu da öldürmek zorunda kalır. Bu ikinci cinayet tamamen plansızdır ve onun psikolojisini daha da sarsar.
Cinayetten sonra Raskolnikov’un hayatı tamamen değişir. Beklediği gibi güçlü ve rahat hissetmek yerine, yoğun bir korku, suçluluk ve paranoya yaşamaya başlar. Sürekli yakalanma korkusu içindedir. Ateşlenir, hastalanır, sayıklamaya başlar. Zihni adeta parçalanır. Bu noktadan sonra roman bir polisiye hikâyeden çok psikolojik bir savaşa dönüşür.
Raskolnikov’un çevresindeki karakterler bu süreçte çok önemlidir:
Dmitri Razumihin onun en yakın arkadaşıdır. Neşeli, dürüst ve sadık bir karakterdir. Raskolnikov’un aksine hayata daha sağlıklı bakar. Ona yardım etmeye çalışır ve özellikle hastalığı sırasında yanında olur.
Dunya yani Avdotya Romanovna, Raskolnikov’un kız kardeşidir. Güçlü, fedakâr ve onurlu bir kadındır. Ailesine yardım etmek için zengin ama kötü karakterli biriyle evlenmeyi bile göze alır.
Pulheria Aleksandrovna, Raskolnikov’un annesidir. Oğlunu çok sever ve onun için sürekli endişelenir.
Bir diğer önemli karakter Sofya Semyonovna Marmeladova yani Sonya’dır. Fakirlik yüzünden ailesine bakabilmek için istemeden fuhuş yapmak zorunda kalan genç bir kadındır. Buna rağmen son derece temiz kalpli, inançlı ve merhametlidir. Sonya, romanın ahlaki merkezidir.
Raskolnikov, Sonya ile tanıştıktan sonra içsel değişimi hızlanır. Sonya onun suçunu anlar ama onu yargılamaz. Ona acır ve doğru yolu bulması için destek olur. Ona İncil’den Lazarus’un dirilişi hikayesini okur. Bu hikaye, Raskolnikov’un ruhsal dirilişinin bir sembolüdür.
Bu sırada polis müfettişi Porfiri Petroviç de devreye girer. Porfiri zeki ve sabırlı bir adamdır. Raskolnikov’dan şüphelenir ama onu hemen suçlamaz. Onunla psikolojik oyunlar oynar, konuşmalarla onu sıkıştırır. Bu sahneler romanın en gerilimli bölümlerindendir. Porfiri aslında Raskolnikov’un kendi vicdanıyla yüzleşmesini ister.
Raskolnikov’un iç dünyasında sürekli bir çatışma vardır. Bir yanda kendini üstün insan olarak görme isteği, diğer yanda suçluluk ve insanlık duygusu. Sonya’nın etkisiyle vicdanı ağır basmaya başlar.
Sonunda Raskolnikov suçunu itiraf etmeye karar verir. Bu karar kolay olmaz. Çok büyük bir iç mücadele verir. Ama Sonya’nın sevgisi ve desteği onu bu noktaya getirir. Gidip suçunu kabul eder.
Mahkemede suçlu bulunur ve Sibirya’ya sürgüne gönderilir. Sonya da onu yalnız bırakmaz ve onun peşinden gider. Orada Raskolnikov ilk başta hâlâ içten içe kibirlidir, yaptığını haklı görmeye devam eder. Ancak zamanla Sonya’nın sevgisi ve sabrı sayesinde ruhsal bir dönüşüm yaşar.
Romanın sonunda Raskolnikov’un gerçek anlamda değişmeye başladığını görürüz. Artık teorilerini bırakmaya, insan olduğunu kabul etmeye ve yeniden doğmaya hazırdır. Bu tam bir mutlu son değildir ama bir umut başlangıcıdır.
Romanın ana temaları şunlardır:
Suç ve vicdan ilişkisi
İnsan psikolojisi
Ahlak ve adalet
Yoksulluk ve toplum
İnanç ve kurtuluş
Gurur ve kibirin yıkımı
Kısacası bu eser sadece bir cinayet hikayesi değildir. Bir insanın zihninin nasıl parçalandığını, vicdanın ne kadar güçlü olduğunu ve gerçek kurtuluşun ancak hatayı kabul ederek mümkün olduğunu anlatır.