2026 13. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2026 17:54
Hayvan Çiftliği’ni bitirdim. Kısa bir kitap ama içindeki tekme çok sert. Orwell, “devrim” diye başlayan şeyin nasıl hızla yeni bir diktatörlüğe dönüştüğünü, hem de orijinalinden daha iğrenç bir hale geldiğini, 100 sayfada suratımıza vuruyor. Eşitlik diye yola çıkıp “Bazı hayvanlar daha eşittir”e varmak, aslında tarihin en acımasız özeti. En sinir bozucu tarafı şu: Domuzlar iktidarı ele geçirirken hayvanlar bunu izliyor ve hâlâ “devrim devam ediyor” diye kandırılıyor. Boxer gibi aptalca sadık kalanlar çalışırken ölüyor, geri kalanlar da hafızası silinmiş gibi her şeyi yutuyor. Bu kitap sadece Stalin dönemi değil, bugün hâlâ her yerde tekrarlanan o klasik oyunun ta kendisi. Kısacası: İdealizmle başlayan her hareketin sonunda bir avuç domuzun lüks içinde yaşayıp geriye kalanların “daha çok çalışacağız” diye slogan atarak sömürülmesi... Orwell bunu o kadar net göstermiş ki, insan kitabı kapatınca içinden “ulan yine mi aynı hikaye” diye geçiriyor. Kısaca: Okunması zorunlu, kısa, acı ve çok etkili bir tokat. 10/10.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296bin okunma