Hayvan Çiftliği benim için okurken hem keyif aldığım hem de ciddi anlamda düşündüğüm kitaplardan biri oldu. Açıkçası başta basit bir hayvan hikâyesi gibi başlıyor ama ilerledikçe olayın hiç de öyle olmadığını anlıyorsun. Kitap resmen yüzüne yüzüne gerçekleri vuruyor.
George Orwell öyle bir anlatım kurmuş ki, sade bir dil kullanmasına rağmen verdiği mesajlar baya sert. En çok hoşuma giden şey de bu oldu zaten. Kitap karmaşık değil ama anlattıkları ağır. Okurken “bu kadar basit anlatılıp bu kadar güçlü nasıl oluyor?” diye düşündüğüm anlar oldu.
Hikâyede hayvanların kendi düzenlerini kurma çabası başta umut verici geliyor. “Artık her şey daha adil olacak” hissi oluşuyor. Ama sonra işler yavaş yavaş değişiyor. İşte o değişimi görmek… bence kitabın en vurucu kısmı. Çünkü her şey bir anda değil, yavaş yavaş bozuluyor. Ve bunu fark ettiğinde aslında iş işten geçmiş oluyor.
Açık söyleyeyim, bazı yerlerde sinirlendim. Özellikle domuzların yavaş yavaş diğer hayvanlardan üstün hale gelmesi, kuralları kendilerine göre değiştirmeleri… insanın içinden “bu kadar da olmaz” diyor ama bir yandan da bunun gerçek hayatta da yaşandığını biliyorsun. İşte o farkındalık baya rahatsız edici ama bir o kadar da etkileyici.
Kitapta en çok dikkatimi çeken şeylerden biri de insanların (ya da burada hayvanların) ne kadar kolay yönlendirilebildiği oldu. Sürekli tekrarlanan sözler, manipülasyon, korku… Bunları okurken ister istemez gerçek dünyayla bağlantı kuruyorsun. Hatta bazı cümleler var, direkt aklına günümüzden şeyler geliyor.
Bir de Boxer karakteri var… açık konuşayım, beni en çok etkileyen oydu. Saflığı, çalışkanlığı ve sisteme olan körü körüne bağlılığı… onun üzerinden verilen mesaj baya ağır. Orada gerçekten durup düşündüm. Çünkü bazen iyi niyetli olmak yetmiyor, hatta bazen insanın aleyhine bile dönebiliyor.
Kitabın en güçlü tarafı bence şu: kimseyi direkt hedef almıyor ama herkes ne anlatıldığını anlıyor. Bu da onu daha etkili yapıyor. Açık açık bağırmıyor, ama alttan alta çok şey söylüyor.
Okurken hiç sıkılmadım. Akıcı, net ve sürekli merak ettiren bir yapısı var. Ama bitirdikten sonra asıl etki başlıyor. Çünkü kitap bitiyor ama kafanda dönmeye devam ediyor. “Bu sadece bir hikâye mi yoksa bir gerçeklik mi?” diye sorguluyorsun.
Kısacası Hayvan Çiftliği benim için hem sürükleyici hem de rahatsız edici derecede gerçek bir kitaptı. Okuması kolay ama etkisi ağır. Bitince insanın bakış açısını az da olsa değiştiren, gerçekten güçlü bir eser.