kişisel inceleme
2024 66. kitabı
1984 benim için etkileyici ama okurken yer yer mesafe koyduğum bir kitap oldu. Anlattığı şeyler çok güçlü, hatta rahatsız edici derecede gerçekçi ama buna rağmen her an içine çekildiğimi söyleyemem. George Orwell burada öyle bir dünya kurmuş ki, okurken ister istemez tedirgin oluyorsun. Sürekli izlenme hissi, düşüncelerin bile kontrol edilmesi, gerçekliğin değiştirilmesi… bazı yerlerde “bu fazla abartı” demek istedim ama bir yandan da günümüzle bağlantı kurunca insan susuyor. Winston karakteri üzerinden anlatılan o yalnızlık ve çaresizlik hissi baya iyi verilmiş. Adamın içten içe sisteme karşı gelme isteği var ama bir yandan da korku hep baskın. Okurken bazı anlarda onunla empati kurdum, bazı anlarda ise “bu kadar da pasif olma” dediğim oldu. Kitapta en çok dikkatimi çeken şeylerden biri, gerçekliğin nasıl manipüle edildiği oldu. Sürekli geçmişin değiştirilmesi, insanların buna inanması… bu kısım baya rahatsız edici. Çünkü insan şunu fark ediyor: Gerçek dediğimiz şey bile kontrol edilebilir. Açık konuşayım, bazı bölümlerde tempo düşüyor. Özellikle sistemin anlatıldığı uzun kısımlar var, orada biraz koptuğum oldu. Hikâyeden çok düşünceye odaklanınca akıcılık biraz azalıyor. Ama verdiği mesajlar güçlü olduğu için tamamen kopmuyorsun. Julia ile olan ilişki kısmı biraz nefes aldırdı açıkçası. O karanlık dünyanın içinde küçük de olsa bir umut hissi vardı. Ama kitabın genel havası yine de ağır ve baskılayıcı. Benim için bu kitap, çok iyi yazılmış ama keyif alarak okuduğum bir kitap olmadı. Daha çok düşündüren, rahatsız eden ve insanın kafasını kurcalayan bir deneyim gibiydi. Okurken eğlenmedim ama etkisinde kaldım. Kısacası 1984 güçlü fikirleri olan, insanı sorgulatan ama okuma anlamında her an akıp gitmeyen bir kitaptı. Değerli ama mesafeli durduğum bir eser olarak kaldı bende.
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200bin okunma