2018 35. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2018 00:00
#ölmedenönceokunacak1001kitap’tan biri daha. Mohsin Hamid’i ilk defa okudum, kesinlikle son olmayacak. #GönülsüzKöktendinci, Pakistanlı Cengiz’in önce Yunanistan’da başlayan eğitim serüveninin, Amerika’daki en iyi üniversitelerinden biri, Princeton Üniversitesini kazanmasıyla başlıyor. Okul bitişinin ardından, ülkenin en önemli şirketlerinden biri Samson Underwood’a girmeyi başarıyor. Hikaye, mülakata giriş açılıyor zaten. Mohsin Hamid, 11 Eylül’de Merkez Ticaret Binası’nın bombalanmasıyla, Amerikalıların, Amerikan olmayan, özellikle Müslümanlar’a karşı geliştirdiği ırkçı ve nefret dolu davranış ve söylemlerle alt zemini dolduruyor. Bu büyük olayın, Amerika’nın Sovyet Rusya’nın yıkılışından sonra, -o dönem düşman komünizm idi- yeni bit “öteki” düşman yaratma çabalarının son durağı Müslümanlar olmuştur. Lacan’ın “büyük ötekisi” diyebiliriz. Orta kalınlıkta, çok akışkan ve ilgili bir hikaye okuyorsunuz. Tek sıkıntı, Erica-Cengiz ilişkisi değilde, 11 Eylül’ün toplumsal yapı üzerindeki değişkenlerini daha çok okumayı isterdim. Bu büyük krizden sonra, Afganistan’ın komşusu olan Pakistan’da büyük oyuna çekilmesi, onları alt etmek için Amerika’nın maşası haline gelen Hindistan... kısacası, Pakistanlı bir gencin, ülkesi yok edilmenin eşliğinde iken, kendisi için hizmet verdiği Amerika’yı sorgulayışını okuyacaksınız. Okunmalı, ders çıkarılmalı!
Gönülsüz KöktendinciMohsin Hamid · Pegasus Yayınları · 2013341 okunma