Doğru Hikâye Yanlış Coğrafya
2026 8. kitabı
Bu eserin Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin seviyesinde bir etkisi olabilecekken bunu sağlayamamasının tek sebebinin Amerikan yaşam tarzının kültürsüzlüğü ve medeniyetsizliği olduğunu düşünüyorum. Potansiyelini yansıtamamış olduğunu gördüğüm bir kitap olarak kalacak aklımda. Sembolik anlatımı oldukça güçlü, kurgulanan hikâyesi oldukça sağlam, dramatik karakterleri belirleyici tasvirlenmiş, özellikle de Beatrice, zemini taş gibi olan bir eser yaratmış Howthorne. Beatrice'in hikâyeye ağırlığını koymaya başlamasıyla beraber kitap da varlığını oluşturmaya başlıyor. Heyecanlandıracak dramatik bir aşka gidiyoruz hissi oluşuyor. Tam da bu noktada hissiyatımız tatmin edilmeye doğru ilerlerken bir anda olaylar hızlanıyor. Howthorne'un acelesi var gibiydi. Kült bir klasik bile olabilecekken son 5 sayfaya sıkıştırılmış kısa ötesi bir öykü olarak varlığını sonlandırıyor. Howthorne'un üslubu, dili, güçlü alegorisi de hoş bir rûya olarak belleğimizde kalıyor. Bu öykü bir Doğu edebiyatından çıkmış olsaydı hazine olarak saklayabilirdik. Bir Türk edebiyat örneği, Fars edebiyatı, Rus edebiyatı, Arap edebiyatı gibi bu işin zirve türlerini vermiş medeniyetlerden çıkmış olsaydı inanılmaz bir etkisi olabilirdi. Lâkin Amerika'nın içi boş medeniyetinden çıkması kitap özelinde hayalkırıklığı yaratıyor. Yine de olumlu gördüğüm tüm o özellikler nedeniyle saygımı devam ettireceğim.
Rappaccini'nin KızıNathaniel Hawthorne · Can Yayınları · 2022513 okunma