2026 46. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2026 17:37
Zaman akmıyorsa nasıl yaşanır?” Dinlemek için: youtube.com/shorts/rNQ3EWi3... Kitabımızın ana karakteri ve anlatıcısı Tara Selter, 18 Kasım gününe takılı kalarak her gün değişmeyen bir zamanda yaşamaya başlar. Böyle bir başlangıç, Tara’nın hikâyesinin kurgu-bilimle ilgili olduğunu düşündürse de roman; aslında zaman, mekân, varoluş ve adım adım yok oluş üzerine kuruludur. Modern dünyada zaman doğrusal akar; yani Kronos’tan mülhem, kronolojik bir ilerleyiş söz konusudur. Bu akış, geçen zamanın bize daha planlı ve programlı yaşamamız gerektiğini fısıldar. Oysa döngüsel ve anı önceleyen Kairos anlayışı, yani “uygun anın farkındalıkla yaşanması”, bambaşka bir zaman algısı sunar. Hacim Üzerine kitabında Tara Selter, bu kronolojik akışın kesintiye uğramasıyla her gün aynı güne uyanır. Ancak onun için zaman, algılanabilir boyutuyla devam etmektedir. Yani Tara’nın dışındaki herkes 18 Kasım’a sıfırlanırken, o 19 Kasım’a geçemese bile yaşadıklarını hatırlamaya devam eder. Başta bunun cazip bir durum olduğunu düşünebilirsiniz. Nitekim Bugün Aslında Dündü filmini izleyenler, baş karakterin aynı günü tekrar tekrar yaşarken başlangıçta bundan nasıl keyif aldığını hatırlayacaktır. Ancak Tara için durum farklıdır. O, daha en başından itibaren bu döngüyü kırmak ve bir sonraki güne geçebilmek için çabalar. Kocası Thomas’ın yanına döndüğünde, yaşadığı bu durumdan habersiz olan eşine kendini anlatmaya çalışır. Fakat zamanla hem Thomas’tan, hem yaşadığı evden hem de kendi benliğinden uzaklaşmaya başlar. Çünkü Tara, giderek hem içsel hem de dışsal hayatının anlamını yitirmektedir. Yarın olmadığında ilerleme de olmaz. İlerleme olmadığında yaşamanın anlamı sorgulanır. Anlam kaybolduğunda ise tekrar eden zamanın içinde var olmak bile zorlaşır. İnsan, anlam üreten bir varlıktır. Sürekli yeniden anlam kurar, yeniden bağ kurar. Ancak her günün sıfırlandığı bir döngüde, yapılan hiçbir şeyin kalıcı olmadığı bir dünyada, hayat gerçekten bir anlam ifade edebilir mi? Romanda Tara, bu kısır döngü içinde giderek yalnızlaşır; akmayan zamanla birlikte anlamı eriyen bir hayatın içine hapsolur. Danimarkalı yazar Solvej Balle bu eseri yedi cilt olarak tasarlamıştır. Şimdilik dilimize yalnızca ilk kitabı çevrilmiş durumda. Ancak İş Bankası Kültür Yayınları’nın serinin devamını da yayımlaması bekleniyor. Umuyorum ki diğer ciltler de kısa sürede okurla buluşur. Sabırsızlıkla bekliyorum... Ayrıca YouTube/Akıl Fikir Gezegeni kanalında daha önce işlediğim "Zamanla İnsan Nasıl Değişir" başlıklı bölümü de dinlemenizi öneririm. Zira kitabın konusuyla bağlantılıdır youtu.be/huZwysGXrJ4
Hacim Hesabı Üzerine - I. CiltSolvej Balle · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025468 okunma