Küçük Emrah olunmaz, doğulur..
2026 17. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2026 22:07
Genç Werther'in Acıları okuyucular tatafından hem çok eleştirilmiş hem içerik olarak fiilî taklit edilmiş hem de beğenilip kült eserler arasında yerini almış. Çoğu klasik eserin serüveni de böyle değil midir zaten? Johann Wolfgang Von Goethe edebi anlamda harika bir iş çıkarmış. Konu ve anlatım eserin akıcılığını sorgulatsa da, duygusal anlamda akıcılık hiç duraksamıyor. Hikâye bağlamında inceleyecek olursak, kahramanımızın ruh hali ve acıları klasik okurlar, kitapseverler için çok da yabancı değil. Hikâyedeki kaçınılmaz son hakkında eleştirel yaklaşımlar bana saçma geliyor açıkçası. Bu sonlar, bu vedalar, yalnızca sevdim sevilmedim veya çalışkandım işten çıkarıldım vs. gibi düşüncelerle olmuyor. İstatistikî veriler ve psikoloji bilimi bize bu tür durumların yüksek oranda çocuklukdan itibaren içeride var olan bir tohumun zamanı gelince tetikleyici bir olayla birlikte çatlamasından kaynaklandığını söylüyor. Bir bahane aranıyor gibi diyelim. Bu imkansız bir aşk da olabilir, ödenmez bir borç yükü de.. Tabi ki bu arada her öyküde olduğu gibi "Aşk" a yine şapkamı çıkararak reveransımı yapıyorum. Genç Werther, melankolik ve romantik bir adam. Ayrıca hasta biri. Yaşamın anlamını da yitirmiş bir halde. Hep olduğu gibi zeka seviyesi yüksek, iyi eğitim almış bir genç. 'Veronika ölmek istiyor' anlayacağınız. İnsan yine de sormadan edemiyor: Cahil olarak bir yaşam mı, Kıvrak bir zekâya sahip olarak çoğu şeyi derinlere kadar anlayarak bilgili bir yaşam mı sürmeli ? Hangisi daha mutlu yaşayıp ölüyor? Düşündürücü.. Keyifli Okumalar Kitap Dostları.. Esenlikler..
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024150bin okunma