Gözlerle Günah İşlemenin Zevkini Tattım
2026 13. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2026 10:49
Padişaha bağlılık yemini olan ve ve bunu askeri yüzbaşı iken kendi komutanııyla tartışarak kendisinin kralcı olduğunu ve herkesin de kralcı olduğunu iddia etmesi ile roman başlıyor .  Bu iddia üzerine Selim Pusat hapishaneye girer . Selim Pusat’a destekleyen arkadaşın Şeref de onunla beraber hapishaneye girer ikisi farklı hücrelerdedir , bir zaman sonra arkadaşı Şerif bu duruma dayanamayarak ,Selim pusat’a bir kağıt yazar ‘kağıtta tiyatro bitti beklemeye lüzum görmüyorum ‘yazılıdır ve Şeref bu kağıttan sonra intihar eder.  Selim pusat’ın eşi Ayşe Öğretmen Selim Pusat’ın hapishaneye girmesinden sonra açığa alınır küçük çocukları olan Tosunu büyütmek zorundadır .Selim Pusat hapishaneden çıktıktan sonra Ayşe Öğretmen görevine tekrardan döner.  Selim pusat evde zaman geçirmektedir ,sürekli askeri makaleler okur arada askeri üniformasını giyerek evin içerisinde gezinir .Ayşe Öğretmen okula başladığı ilk günlerde zorluklarla karşılaşsa da öğrencilerinin ona sevinçle gelmesi onu mutlu eder.  Ayşe Öğretmen eşi Selim ‘in biraz bile olsun hayata dönmesi için okulda yaşadığı şeyleri anlatır ,ışık kızlar adını verdikleri öğrencilerini eve davet eder Selim orada Güntülü isimli bir kızla sürekli münakaşa içerisine girer.  Bu münakaşa bir zaman sonra Selim’de ilgi olarak karşılık görmeye başlar.  Asker kimliğini çok uzak olan bu aşk durumu Selim Pusat‘ın içerisinde sürekli bir çatışma içerisinde girmesine sebep olur bir gün koruya gider ,otururken birden yanında birinin gelip oturduğunu görür ve kim olduğunu bilemez kişi koluna girip evin kendisinin evine birakmasini söyler, Selim kim olduğunu sorsa da kendisi Ayşe öğretmenin eski bir öğrencisi olduğunu aynı zamanda şu anda öğretmenlik yaptığını söyler kadındaki emrivaki tavır Selim Pusat‘ın ilk önce kızdırsa da daha sonra hoşuna gider ve Selim kadını eve bıraktığı sırada onları takip eden birinin olduğunu fark eder ve bunu kadına söyler kadın o kişinin bir şeytan olduğunu Selim’e söyler daha sonra Selim kadını merakından dolayı sürekli koruya gider arada bir karşılaşırlar ve o şeytan isimli Yek’ten sürekli konuşurlar.  Selim Pusat Güntülü ile olan sohbetlerinden sonra Güntülü’ye aşık olur ve bir gün ona bir mektup yazarak aşkını itiraf eder fakat Güntülü bu mektubu tekrardan kendisine geri gönderir ,mektupta yazan şiirin ismi ‘geri gelen mektuptur ‘ve bu şiir günümüzde şarkı haline dönüştürülmüştür.  Selim evliyken başka bir genç kıza (kendisinden 25 yaş küçük bir genç kıza) aşık olmanın ızdırabını çeker, çünkü asker kimliği mükemmellikle kendisini bağdaştırdığı için böyle bir şeyin kabul edilemez bir suç olduğunu düşünmektedir ,sürekli bu sorgulama içerisine girer kitap boyunca sürekli bu sorgulamayı derinden görüyoruz hatta öyle bir hal alıyor ki kitabın muhakeme bölümünde Selim’in sorgulayanlar arasında ‘Kültiğin , Buda ,peygamber efendimiz Hazreti Muhammed ‘ gibi önemli şahsiyetler dahi vardır .Muhakeme bölümünde herkes Selim için adalet derken annesi merhamet der .Psikolojik tahlillerin çok derinden işlendiği bu kitap edebiyat tarihi için unutulmaz eserler arasında daima yerini koruyacaktır.
Ruh AdamHüseyin Nihâl Atsız · Ötüken Neşriyat · 201934bin okunma