2026 58. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2026 23:51
Kitapta bizi "Hat Bekçisi Thiel", "Havari" ve "Soana'nın Kâfiri" isimli üç farklı dünya karşılıyor. İlk öykü olan ve benim de favorim olan Hat Bekçisi Thiel'de, bir demiryolu bekçisinin vicdanı, ailesi ve kaderi arasındaki sarsıcı sıkışmışlığı anlatılıyor. Çok üzücü bir trajediydi. Çocuğa çok üzüldüm:( Neler olduğunu anlatamıyorum spoiler olur ama en çarpıcı öykü kesinlikle buydu bence. İkinci öykü kitaba ismini veren Havari’de, kendisini bir kurtarıcı sanan bir karakterin doğadaki içsel sanrılarına tanık olurken; son öykü Soana'nın Kâfiri ise bir rahibin aşk ve doğa karşısında inançlarını sorgulamasını konu alarak, yaşamın dogmalardan daha güçlü olduğunu vurguluyor. Ben üçünü de ayrı ayrı çok sevdim. Yazar Gerhart Hauptmann’ın bu kadar derinlikli ve sarsıcı öyküler yazabilmesinin arkasında, aslında dünya edebiyatı tarafından tescillenmiş devasa bir deha yatıyor. Kendisi, Alman edebiyatında doğalcılık (natüralizm) akımının en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor ve 1912 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüş bir yazar.
HavariGerhart Hauptmann · Cem Yayınevi · 043 okunma