···Okunma: 11 Nisan 2026 16:12 Kardeşini Doğurmak benim için sadece bir kitap olmadı; aynı zamanda insanın içini parçalayan, gerçeklerle yüzleşmeye zorlayan bir deneyimdi. Okumaya başladığımda zor bir kitap olacağını tahmin ediyordum ama bu kadar derinden sarsılacağımı açıkçası beklemiyordum.
Kitap, Türkiye’de ensest gerçeğini, bunu yaşamış insanların kendi anlatımları üzerinden aktarıyor. En çarpıcı tarafı da bu zaten: kurgu değil, abartı değil, doğrudan yaşanmışlık. Her bir bölümde “bu kadarı da olmaz” diye düşünürken, bir sonraki hikâyede insanın sınırlarının, dayanma gücünün ve maalesef kötülüğün ne kadar ileri gidebildiğini yeniden görüyorsunuz.
Okurken en çok hissettiğim şey çaresizlik oldu. Anlatılanların ağırlığı sadece olayların kendisinden değil, aynı zamanda bu insanların uzun süre susmak zorunda kalmalarından, seslerini duyuramamalarından geliyor. Ama bir yandan da büyük bir cesaret var bu kitapta. Bu hikâyeleri anlatabilmek, görünür kılmak, başlı başına çok güçlü bir duruş. Bu yüzden kitap sadece acı değil, aynı zamanda bir yüzleşme ve farkındalık çağrısı.
Beni en çok etkileyen şeylerden biri de şu oldu: dışarıdan bakıldığında “normal” görünen hayatların içinde neler yaşanabileceğini fark etmek. Bu, insanın bakış açısını ciddi anlamda değiştiriyor. Artık sadece gördüğümüzle yetinemeyeceğimizi, bazı gerçeklerin görünenden çok daha derinde olduğunu anlıyoruz.
Kitap ilerledikçe duygusal olarak zorlandığım anlar oldu, hatta bazı bölümleri okurken durup ara verme ihtiyacı hissettim. Ama buna rağmen bırakmak istemedim. Çünkü bu hikâyelerin duyulması gerektiğini düşündüm. Okuması zor ama bir o kadar da gerekli bir kitap.
Sonuç olarak, Kardeşini Doğurmak beni hem sarstı hem de düşündürdü. Okuyup geçilecek bir kitap değil; insanın içinde iz bırakan, uzun süre aklından çıkmayan bir çalışma. Herkesin rahatlıkla okuyabileceği bir kitap olmayabilir, çünkü gerçekten ağır bir içeriğe sahip. Ama toplumsal bir gerçeği anlamak, farkındalık kazanmak ve empati kurmak isteyen herkes için çok önemli bir eser olduğunu düşünüyorum.