2026 24. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2026 22:09
Uzun zamandır beni bu kadar içine çeken, heyecanı hiç düşmeyen bir kitap okumamıştım. Şibumi, gerçekten “akıp giden” dediğimiz türden bir okuma deneyimi sunuyor. Öyle ki bir oturuşta yüz sayfa okumak hiç zor gelmiyor; aksine, kitabı bırakmak zorlaşıyor. Okurken sık sık şunu hissettim: Sanki bir kitabı değil de bir filmi izliyormuşum gibi… Anlatım o kadar canlı, betimlemeler o kadar güçlü ki sahneler zihnimde kendiliğinden canlandı. Bu da kitabın en etkileyici yanlarından biri oldu benim için. Zamansız Bir Hikâye 1979 yılında yazılmış olmasına rağmen, kitap kesinlikle “eski” hissettirmiyor. Aksine, bugün yazılsa da aynı etkiyi yaratabilecek kadar güncel bir anlatımı var. Olay örgüsü, karakterlerin motivasyonları ve dünyanın işleyişine dair yapılan göndermeler günümüzde de karşılığını buluyor. Bu yönüyle Şibumi, sadece bir dönem romanı değil; zamansız bir anlatı. Karakterler & Atmosfer Baş karakterimiz Nicholai Hel… Okurken bana güçlü bir şekilde John Wick karakterini hatırlattı. Hatta yer yer, bu karakterin bazı yönlerinin ilham kaynağı olmuş olabileceğini düşündüm. Nicholai Hel’in geçmişi, yetişme tarzı ve dünyaya bakışı onu sıradan bir karakter olmaktan çıkarıyor. Japon kültürü içinde yetişmiş olması ve bu kültürün disiplinini, estetiğini taşıması karaktere çok farklı bir derinlik katıyor. Kitaptaki diğer karakterler de yüzeysel değil; her birinin kendi hikâyesi, kendi ağırlığı var. Bu da anlatıyı daha katmanlı hale getiriyor. Sinema ile Bağlantılar Şibumi sadece bir roman olarak kalmamış, popüler kültürde de kendine yer bulmuş bir eser. Özellikle John Wick ve Bullet Train gibi yapımlarda kitaba yapılan göndermeler dikkat çekiyor. Hatta bir dönem John Wick yapımcıları tarafından sinemaya uyarlanmasının planlandığı da konuşulmuş. Şibumi Nedir? Kitabın en etkileyici yanlarından biri de sadece bir hikâye anlatmaması… Aynı zamanda bir düşünce biçimi sunması. “Şibumi”, en yalın haliyle; karmaşanın içinde saklı olan kusursuzluk, sadelikteki derinlik ve gösterişsiz mükemmellik olarak tanımlanabilir. Nicholai Hel’in hayatına baktığımızda da aslında bu felsefenin izlerini görüyoruz: Gürültüden uzak, sade ama derin bir ustalık arayışı… Şibumi, benim için sadece sürükleyici bir roman değil; aynı zamanda estetik, disiplin ve sadelik üzerine düşündüren bir deneyim oldu. Uzun zamandır bir kitap beni bu kadar heyecanlandırmamıştı.
Duygu ve Düşünce
ŞibumiTrevanian · E Yayınları · 20249,5bin okunma