Çocukları Sanal Dünyada(n) Koruma Kılavuzu
2026 9. kitabı
"Keşke daha önce okusaydım" dediğim bir kitap oldu. Bilinçli teknoloji kullanımıyla ilgili hemen hemen tüm bilgileri içeriyor. Akıllı telefon, sosyal medya, internet ve çevrimiçi oyun bağımlılığını sade ve anlaşılır bir dille açıklıyor; bilimsel ve istatistiksel veriler sunuyor, çözüme yönelik tavsiyeler veriyor. Dijital bağımlılıkların diğer bağımlılıklarla ilişkisini aktarıyor. Tüm öğretmenlerin, velilerin, öğrencilerin hatta tüm vatandaşlarımızın okuması gerektiğini düşünüyorum. Zira "dijital vatandaşlık, dijital okuryazarlık, dijital farkındalık" gibi beceriler günümüzde öğrenilmesi gereken hayatî beceriler hâline geldi. Kendimizden başlayarak çevremizdeki tüm insanları siber zorbalıktan ve dijital bağımlılıklardan korumalıyız. Kitaptan bazı alıntılar: - "Zihnimiz mutluluğa alıştırıldığında bir canavar gibi onu aramaya başlar." (s. 29) - "Bir şey ne kadar çekici ve büyüleyiciyse bağımlılık açısından da o kadar risklidir." (s. 33) - "… oyun oynayanların beyinlerinde aktive olan yer, madde bağımlılarının madde kullandığında aktive olan yer ile aynı." (s. 45) - "... 'ideal ben' peşinde koşan insanoğlu için bunun en rahat ifade edilebileceği yer, sosyal medya." (s. 66) - "Zira saygınlık, popüler olmaktan daha iyidir." (s. 78) - "... hayatın nihaî amacı mutluluk değildir." (s. 85) - "Beni sosyal medya var etmedi, onunla da yok olmayacağım." (s. 93)
Psikoloji
Çocukları Sanal Dünyada(n) Koruma KılavuzuMehmet Şakiroğlu · Hayy Kitap · 2018128 okunma