Geçen ay Henry James okumuştum ve yakın zamanda Henry James okumayı planlamamıştım. Yürek Burgusu’nu, Borges’in en beğendiği kitaplar listesinde görmemle almam bir olmuştu. Kitabı bir an önce okumam isteme nedenim ise, Netflix’in “The Hauting of Bly Manor” ismiyle diziye uyarlama fikri oldu. Shirley Jackson’ın “Tepedeki Ev”i, “The Hauting of Hill House” enfes bir korku-drama türünde, yanında Shakespeare şiirselliği içerisinde işlenmişti.
Kitap, ebeveynlerin ölümünden sonra yeğenlerine (Flora, Milles) bakmakla yükümlü bir amcanın mürebbiyeyi işe almasıyla başlıyor hikâye. Koşa bir metin oluşu yanıltmasın, içerisinde detaylı insan zihninin derinliklerine inen analizleri bir bir kağıda aktarıyor. Gizem, tekinsizlik, yalnızlık ve hikayeyi ilerleten kafadaki soru işaretleri. Tekinsiz edebiyatı her zaman sevmişimdir. Kitapla ilgili bir kaç araştırma sonrası, ünlü psikolog ve filozof William James’in Henry James’in kardeşi olduğunu öğrendim. Kafamdaki Henry’nin psikolojiye olan düşkünlüğünün sebebi, bir nebze açıklığa kavuşuyor bence. Son olarak, okudukça hikayenin bana tanıdık geldiğini fark ettim ve kısa bir araştırma sonrası The Innocents (Masumlar) 1961 yapımı izleyip çok beğendiğim birebir kitabın uyarlaması olduğunu görünce çok şaşırmadım doğrusu. Diğer bir örnek, şahane bir gizem-korku filmi olan “The Others”ın (Diğerleri) hikayeden etkilendiğini öğrendim. Üzerine çokça yazılıp konuşulacak bir kitap. Okuyun!